Hlavní obsah

Evropská komise varuje před tvrdým brexitem: je to reálná možnost a zasáhne byznys i občany

Foto: Shutterstock

Evropská komise varuje, že nastat může i tvrdý brexit a zasáhne to všechny. (Ilustrační foto)

Reklama

Podle evropských komisařů by se měli občané EU i Británie připravit na nejhorší - odchod Spojeného království bez dohody.

Článek

Šestnáctistránkový dokument, nazvaný Příprava na vystoupení Spojeného království z Evropské unie 30. března 2019, upozorňuje, že existuje velice reálná možnost, že nastane i takzvaný tvrdý brexit, tedy odchod Británie bez jakékoliv dohody s Unií. A to by mělo tvrdý dopad na byznys a každodenní život občanů.

Podle dokumentu „zůstávají důležitá témata stále otevřená”. Jedním z nich je například klíčová otázka hraničních poměrů mezi Irskou republikou a Severním Irskem. Irský premiér Leo Varadkar nicméně sdělil, že navzdory výsledku vyjednávání bude muset i tak vláda zaměstnat alespoň tisíc dalších celníků a veterinárních inspektorů.

Komise společnosti i vlády vyzývá k tomu, aby přijaly dostatečná opatření, která by utlumila dopad tvrdého odchodu Británie z EU. Ten by totiž znamenal také vystoupení země z prostoru volného pohybu zboží a osob. Takový scénář by měl dalekosáhlé důsledky pro všechny sektory od finančních služeb, letectví až po farmaceutický průmysl, píše britský deník The Guardian.

Podle varování komise zůstává otevřená také otázka cestování mezi Británií a zbytkem Evropy, protože zatím není ani jasné, zda by bylo potřeba vízum, či nikoliv.

Přijdou zásadní změny

To, že se Evropská komise připravuje na nejhorší, podle EK není známkou nedůvěry při oboustranných jednáních zástupců Británie a Evropské unie. Komise uvádí, že věnuje úspěšnému vyústění dialogu značné zdroje a shoda zůstává její prioritou. Výsledek vyjednávání však podle ní nelze předvídat.

Analýza EK popisuje, jak by se situace v Evropě změnila po tvrdém brexitu. Například obnovení hraničních prohlídek mezi ostrovním královstvím a Evropou by způsobilo výrazná zdržení v lodní i pozemní dopravě zboží.

Pravděpodobnost, že by Britové samotní potřebovali ke vstupu do schengenského prostoru vízum, není příliš velká. Komise se na toto téma ale přesto jednoznačně nevyjádřila, píše The Guardian.

Zpráva kromě toho také konstatuje, že odchod Británie z jednotného trhu přiměje ještě více velkých společností přestěhovat se z Britských ostrovů do Evropské unie. „Rozpletení vztahu budovaného více než 40 let nevyhnutelně vyústí v zásadní změny ve stycích se Spojeným královstvím, včetně těch ekonomických a právních,” stojí ve zprávě evropských komisařů.

Vytvoření dohody mezi Velkou Británií a zbylými 27 státy Evropské unie je momentálně prioritou obou stran. Nový britský ministr pro brexit Dominic Raab by se měl již brzy poprvé osobně setkat s vyjednavačem EU Michelem Barnierem.

Reklama

Doporučované