Hlavní obsah

Evropská kosmická agentura se chystá k Merkuru, sondy tam poletí sedm let

Cesta k Merkuru: Sondy ESA čeká sedmiletá pouť k nejmenší planetě.Video: Martin Zíta, Reuters

 

Reklama

V sobotu z Francouzské Guyany odstartuje mise BepiColombo. Raketa Evropské kosmické agentury do volného vesmíru vynese dvě sondy, které čeká sedmiletá cesta k planetě Merkur. Na cestě k nejmenší planetě Sluneční soustavy sondy urazí vzdálenost až devíti trilionů kilometrů.

Článek

Sondy Mercury Planetary Orbiter (MPO) a Mercury Magnetospheric Orbiter (MMO) nečeká jednoduchá cesta. Merkur je z planet nejblíže Slunci, a sondy Evropské kosmické agentury (ESA) tak budou muset zápolit s jeho silnou gravitací. Sondy musejí při boji s gravitačními silami ve volném vesmíru nejprve jednou oběhnout kolem Země, poté dvakrát kolem Venuše a nakonec celkem šestkrát obkrouží samotný Merkur.

Udržení sond na oběžné dráže Merkuru bude podle Reuters energeticky náročnější než například cesta k Plutu.

Od cesty k Merkuru si vědci slibují další materiál nápomocný při objasnění vzniku naší soustavy. „Naši vědci věří, že porozuměním okolí Merkuru a planetě jako takové získají poznatky, které pomohou lépe interpretovat způsob, jakým vznikla Sluneční soustava a také jak vznikaly planety a dále se vyvíjely,“ řekl pro agenturu Reuters Andrea Accomazzo z ESA.

Mise BepiColombo je pojmenovaná po italském matematikovi a konstruktérovi Giuseppu Colombovi. Agentura Reuters připomíná, že dosud téměř veškeré informace o planetě Merkur pocházejí ze 70. let, kdy kolem planety třikrát prolétla mise NASA Mariner 10. Mise byla tehdy inspirována Colombovými výpočty. Italský matematik ve své práci navrhl způsob, jak využít oběžné dráhy, aby se sondy k Merkuru opakovaně vracely.

Mise BepiColombo naváže také na mise NASA Messenger z let 2011 a 2015, které se zaměřily na zisk obecných informací o vývoji naší soustavy.

Reklama

Doporučované