Hlavní obsah

Evropská omezení přehledně: Někde nesmí děti ven samy, jinde úplný lockdown

Plošné testování na Slovensku začalo.Video: AP

 

Reklama

Evropou postupuje druhá vlna koronaviru, v některých zemích se blíží k vrcholu.

Článek

Slovensko kvůli šíření koronaviru zavádí do neděle 1. listopadu výrazné omezení volného pohybu lidí, až na výjimky prakticky vydá zákaz vycházení. Ještě přísnější pravidla platí pro čtyři nejpostiženější regiony na severu a východě země, kde v pátek začala úvodní fáze plošného testování obyvatel na koronavirus. V příštích dvou týdnech se testování rozšíří do celé země.

Polsko: Děti smí ven jen s dospělými

Kvůli rekordním přírůstkům nových případů koronaviru v posledních dnech se celé Polsko ode dneška promění v takzvanou červenou zónu. Znamená to, že na příští dva týdny zůstanou zavřené bary a restaurace. Prodávat budou smět pouze jídlo, které si lze odnést. Společně se bude moci setkat nejvýše pět lidí. Děti budou smět chodit ven pouze mezi 8:00 hodinou ranní a 16:00 hodinou odpolední, a to pouze v doprovodu dospělého.

Francie: víc zákazů vycházení

Od soboty se ve Francii rozšiřuje počet oblastí s nočním zákazem vycházení. Omezení se bude týkat celkem 46 milionů lidí, včetně těch v zámořských územích, a platit bude šest týdnů. Francie má asi 67 milionů obyvatel. Už od minulého týdne nesmějí mezi 21:00 a 06:00 až na některé výjimky opouštět domovy obyvatelé Paříže a osmi dalších velkých měst. Nově se bude zákaz vztahovat například na Korsiku nebo na departement Bas-Rhin, v němž leží Štrasburk.

Řecko: ven jen s rouškou

Zákaz nočního vycházení vstoupí od soboty v platnost také v Řecku, a to v těch oblastech, kde je nejvyšší míra infekce. Venku bude povinné nosit roušky. Za nejvíce rizikové oblasti jsou podle CNN považovány města Atény a Soluň, společně s více než tuctem dalších regionů včetně Zante a Heráklionu. Řecký premiér Kyriakos Mitsotakis uvedl, že situace v Řecku je sice v lepším stavu než ve většině evropských zemí, zároveň ale varoval, že nadchází těžké měsíce.

První celonárodní lockdown

Irsko se ve čtvrtek stalo první evropskou zemí, která znovu zavedla celonárodní lockdown. Irská opatření, která zakazují společenské akce a vyžadují, aby lidé pracovali z domova, zůstanou v platnosti po dobu šesti týdnů. Dvoutýdenní lockdown oznámil i velšský první ministr Mark Drakeford. Velmi přísná opatření proti šíření koronaviru již minulý týden zavedlo také Severní Irsko, kde se na dva týdny uzavřely školy, na měsíc hospody i restaurace.

V severoanglickém hrabství South Yorkshire je vyhlášen nejvyšší stupeň ohrožení koronavirovou nákazou, což mimo jiné znamená uzavření barů a hospod, v nichž se nepodává jídlo. Zakázáno je i setkávání osob z různých domácností. Hrabství, které má 1,4 milionu obyvatel a jehož hlavním městem je Sheffield, zaznamenalo jen během října přes 12 000 nových případů nákazy, což je více než za červenec, srpen a září dohromady.

Švédsko: konec nočních párty

Dokonce i Švédsko, které se na začátku jara během první vlny pandemie úplnému lockdownu vyhnulo, oznámilo nová omezení. Noční kluby budou od 1. listopadu omezeny na kapacitu 50 osob. Uvedl to ve čtvrtek předseda vlády Stefan Lofven.

„Je čas zastavit párty v nočních klubech. Je to neuctivé vůči zdravotnickému personálu, který tvrdě pracoval ve dne i v noci,“ řekl Lofven. Zpřísnění omezení nočních klubů, které je ve srovnání s mnoha dalšími evropskými zeměmi stále mírné, přichází ve chvíli, kdy Švédsko vidí nárůst infekcí koronaviry.

I Dánsko, stejně jako většinu zemí Evropy, v poslední době zasáhla druhá vlna pandemie. Místní vláda tak v pátek zpřísnila opatření proti šíření koronaviru. Roušky budou povinné ve všech veřejných vnitřních prostorách včetně například supermarketů. Nejvyšší možný počet účastníků veřejných shromáždění se snižuje z dosavadních 50 na 10 a po 22:00 se zakazuje prodej alkoholu.

Reklama

Související témata:

Doporučované