Hlavní obsah

Brusel nám nařídí i přijetí eura, varuje Tlustý. Nesmysl, žádný diktát neexistuje, oponuje Špidla

15 let v Evropské unii. Duel expremiéra Vladimíra Špidly a exministra financí Vlastimila Tlustého.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Evropská unie míří k utopickému socialismu, rozhoduje v ní Německo, Francie a bruselský úředník, tvrdí exministr financí ODS Vlastimil Tlustý. V Duelu se střetl s expremiérem Vladimírem Špidlou. Podle něj nic takového neexistuje a hlas Česka je v EU dostatečně slyšet.

Článek

Češi před 15 lety vstupovali do Evropské unie s nadšením. Ekonomická a následně migrační krize ale radost utlumila. Z Unie po vzoru Britů Češi vystupovat nechtějí, přesto jsou největšími skeptiky v EU.

K nim patří i Vlastimil Tlustý, dnes poradce Strany nezávislosti České republiky (SNČR), jedné z mnoha euroskeptických partají, které kandidují do europarlamentu.

Anketa

Pomohlo ČR členství v Evropské unii?
Ano
39,8 %
Ne
57,4 %
Nedokážu to posoudit
2,8 %
Celkem hlasovalo 8289 čtenářů.

„V naší historii jsme třikrát zažili diktát. Jednou to byli Habsburkové, pak nacistické Německo a pak diktát Ruska. Vždycky v těchto etapách byla v Čechách spousta lidí, kterým to vyhovovalo, líbilo se jim to a spolupracovali s tím,“ řekl v Duelu Tlustý a přirovnal to k Evropské unii. „Dnes je spousta lidí, kterým se líbí diktát Berlína, Francie a Bruselu,“ dodal. Mezi takové lidi počítá i bývalého eurokomisaře Vladimíra Špidlu.

Ten jako premiér v roce 2003 podepisoval Smlouvu o přistoupení k Evropské unii a je dlouhodobý zastánce našeho členství. Odmítá, že by existovalo něco jako bruselský diktát.

„My jsme Evropská unie. Rozhoduje se na základě schválených demokratických pravidel. Pro rozhodování je nutná buď jednomyslnost, například u vyhrazených věcí, jako jsou daně, nebo se rozhoduje kvalifikovanou většinou. Tam musíte mít nejméně 17 států pro a současně většinu obyvatelstva,“ popisuje Špidla fungování pravidel podle Lisabonské smlouvy.

Jak celkově vnímáte fungování EU?

Právě tuto dohodu, která vstoupila v platnost 1. prosince 2009, by Tlustý chtěl zrušit a vrátit Unii k fungování před Lisabonskou smlouvou. „Když si v Bruselu někdo usmyslí, tak nám nařídí přijmout euro stejně, jako nám nařídil přijímat migranty,“ tvrdí Tlustý.

Podle Špidly ale Lisabonskou smlouvu není potřeba rušit a omítá i to, že by nám někdo nařídil přijmout společnou měnu. „K přijetí eura jsme se zavázali referendem. Když si zodpovědně přečtete smlouvu, tak zjistíte, že nám nikdo euro nemůže nařizovat. To je čistě národní rozhodnutí,“ nesouhlasí Špidla.

Jste spokojen(a) s naším členstvím v EU?

Podle jednoho z posledních průzkumů o vztahu k EU by jen 11 % Čechů rádo Unii opustilo. Zjištění z dílny Behavio, STEM a Europeum také ukázalo, že podle 27 % dotázaných bychom měli odejít, pokud se EU nezmění. Naproti tomu přes 60 % lidí chce v EU zůstat, byť podle některých by se měla EU reformovat.

Reklama

Doporučované