Hlavní obsah

Dalších šest měsíců. Evropská unie prodloužila sankce proti Rusku

 

Reklama

Evropská unie ve čtvrtek rozhodla o prodloužení ekonomických sankcí vůči Rusku o půl roku.

Článek

Ruské firmy a banky nebudou mít minimálně dalšího půl roku přístup k penězům, do Ruska dál nesmějí vyvážet některé technologie, například pro těžbu ropy.

Lídři zemí EU rozhodli ve čtvrtek v Bruselu o prodloužení protiruských sankcí.

Evropské unii se nelíbí postup Ruska v ukrajinské krizi. Rusko v roce 2014 anektovalo ukrajinský poloostrov Krym. Od té doby ve východní Ukrajině pokračují nepokoje, při kterých zemřelo téměř deset tisíc lidí.

Sankce EU podporuje i Severoatlantická aliance (NATO).

Prodloužení sankcí, které momentálně platí pouze do konce ledna 2017, se očekávalo.

Evropská unie spolu se Severoatlantickou aliancí hodlá v sankcích a diplomatickém tlaku na Rusko pokračovat, dokud Rusko nezačne respektovat mírovou dohodu z Minsku.

V pondělí se s ruskými představiteli mají sejít velvyslanci zemí NATO.  „Rada NATO-Rusko je významná platforma pro dialog a já pozval členy k setkání v pondělí v sídle aliance,” prohlásil generální tajemník NATO Jens Stoltenberg, který se rovněž účastnil summitu EU. Dodal, že témata se budou zejména týkat evropské bezpečnosti včetně dění na Ukrajině.

Rusko na ekonomické sankce reagovalo vlastními sankcemi - například zakázalo dovoz některých potravin ve snaze postihnout hospodářství EU.

Reklama

Doporučované