Hlavní obsah

Evropská unie většinu Čechů nezajímá a zbytek jen tak trochu, říká ředitel STEMu

Situace kolem Evropské unie se však postupně proměňuje.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Jak se Češi zajímají o Evropskou unii, řešil Ústav empirických výzkumů STEM. Jestli se situace mění, řekl v rozhovoru Martin Buchtík, ředitel STEMu.

Článek

Ústav empirických výzkumů STEM zkoumal, jak se Češi zajímají o Evropskou unii a ředitel ústavu Martin Buchtík ve studiu Televize Seznam odpovídal například na následující otázky:

Co si Češi myslí o Evropské unii? Většinou vůbec nic

„Je zajímavé, že většinu populace politika Evropské unie nezajímá. Zbytek zajímá jen tak trochu,” popsal zájem Čechů o EU Buchtík.

Takovou informaci ověřil Ústav empirických výzkumů STEM. Podle výsledků výzkumu se potvrdilo, že Čechů, kteří jsou výhradně proti Evropské unii, je pouze 10 %. Ve stejném zastoupení jsou naopak Češi zásadně proevropští. Obyvatel, kteří zůstávají neutrální, je 42 %.

Situace kolem Evropské unie se však postupně proměňuje. Podle Martina Buchtíka růst popularity EU způsobuje zejména fakt, že Evropa neprochází krizí.

Reformování – Češi jsou duší reformátoři.

STEM se zabýval i otázkou – Jak Češi hodnotí fungování Evropské unie. Co je třeba zlepšit a jak?

Drtivá většina populace by Evropskou unii reformovala. Pouze třetina ze skupiny zastávající negativní názor na EU mluví o okamžitém opuštění Evropské unie.

Naopak více než polovina si myslí, že jsou nutné změny ve fungování Unie. Měli bychom v ní však zůstat.

Co nám vadí nejvíce?

„Řeší malichernosti, podružnosti, vlastně paradoxně jim nevadí postoj k bezpečnosti nebo migraci. Podle toho, jak se díváte na EU, tak podle toho se také díváte i na to, jak řešit takto důležitá témata,” řekl v rozhovoru pro Seznam ředitel STEMu.

Co lidé vnímají za malichernosti?

Podle výzkumu Čechy nejvíce trápí podněty, které dopadají na jejich denní život. Ať je to rum – Tuzemák, nebo například evropská byrokracie. „Málokdo se s ní setkal, ale všichni vědí, že je obrovská," řekl Buchtík.

V Česku za první volební den dorazilo k volbám do Evropského parlamentu někde i přes 20 procent voličů.

Reklama

Související témata:

Doporučované