Hlavní obsah
Online

Ti rychlejší se uchýlili k trikům, hájí postup Unie u vakcín její šéfka

Foto: Profimedia.cz

Snímek z právě probíhajícího bleskového testování, kterým se Británie snaží odhalit „každý jeden“ případ jihoafrické mutace v zemi.

Reklama

aktualizováno •

Vývoj situace ve světě v souvislosti s koronavirem sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět:

- Takzvaná britská varianta koronaviru podle vědců prochází dalšími „znepokojivými genetickými změnami“, informuje BBC. Britští experti podle veřejnoprávní televize zaznamenali případy, kdy se u této varianty viru objevila i mutace E484K. O té se ví, že je součástí jihoafrické a brazilské varianty, a panují obavy, že by mohla snižovat efektivitu vakcín. U britské mutace se ale podle expertů zatím jedná jen o „hrstku“ případů.

- Pendleři dojíždějící do zaměstnání do Rakouska budou muset napříště mít stejně jako ostatní přijíždějící povinnost se registrovat a rovněž budou muset předkládat jednou za týden negativní PCR test na koronavirus. Na tiskové konferenci to v úterý podle agentury APA řekl rakouský ministr vnitra Karl Nehammer.

- Evropská unie v pondělí zpřísnila svá omezení pro vstup. Cestující z jiných než evropských zemí budou moci vstoupit bez restrikcí pouze v případě, že budou přijíždet ze zemí, kde je výskyt covidu-19 a dalších mutací nízký.

Dění jsme sledovali také v pondělí

  • Slovensko ruší do konce dubna DPH na respirátory

    Lidé na Slovensku si do konce dubna budou moci kupovat respirátory bez daně z přidané hodnoty. V úterý o tom rozhodla tamní vláda. Český kabinet schválil dvouměsíční zrušení DPH na tyto ochranné pomůcky v pondělí. Cílem kroku je zvýšit cenovou dostupnost respirátorů pro veřejnost v situaci, kdy se po Evropě šíří nové varianty koronaviru.

    Jak slovenská, tak česká vláda si od snížení DPH na respirátory třídy FFP2 a vyšší na nulu slibují, že klesnou jejich ceny pro koncové spotřebitele. Úterní rozhodnutí vlády premiéra Igora Matoviče musí ještě schválit slovenský parlament. Podle ministerstva financí kvůli tomuto opatření státní pokladna přijde o asi 15 milionů eur (skoro 389 milionů korun), uvádí portál hnonline.sk.

  • Ve Francii vakcínu od AstraZeneca nedostanou lidé nad 65 let

    Francouzský zdravotnický úřad (HAS) v úterý doporučil nepodávat vakcínu proti covidu-19 od farmaceutické společnosti AstraZeneca lidem starším 65 let. Není podle něj totiž k dispozici dostatek dat o účinnosti látky v této věkové skupině. Vakcinaci seniorů tímto přípravkem nedoporučili například už i v Německu, Rakousku či Švédsku, nově s k těmto zemím připojila také Malta.

    Vakcína, kterou firma AstraZeneca vyvinula ve spolupráci s Oxfordskou univerzitou, se stala po vakcínách Pfizer/BioNTech a Moderna třetí očkovací látkou povolenou ve Francii. Podle HAS by ji měli dostávat přednostně lidé mezi 50 a 65 lety.

  • Účinnost vakcíny od firmy AstraZeneca je po jedné dávce 76 procent

    Vakcína proti nemoci covid-19, kterou společně vyvinula Oxfordská univerzita a firma AstraZeneca, je tři měsíce po aplikaci výhradně první dávky účinná na 76 procent. Dosud nerecenzovaná studie ukázala, že účinnost přípravku je vyšší, pokud se druhá dávka aplikuje s větším odstupem, napsala agentura Reuters.

    Podle Oxfordské univerzity výsledky studie podpořily rozhodnutí britské vlády prodloužit rozestup mezi dávkami na 12 týdnů namísto původních tří až čtyř týdnů. Británie se tímto rozhodnutím snažila zajistit alespoň částečnou ochranu co největší části obyvatel, připomíná Reuters. „Účinnost vakcíny po jediné standardní dávce vakcíny od 22. do 90. dne po očkování byla 76 procent a modelová analýza ukázala, že ochrana během tohoto počátečního tříměsíčního období neklesala,“ uvedli vědci z Oxfordu.

  • Podle Merkelové chce Německo do konce března naočkovat deset milionů lidí

    Německo do konce března naočkuje oběma dávkami některé z vakcín proti covidu-19 deset milionů lidí. V rozhovoru vysílaném stanicí ARD to v úterý řekla kancléřka Angela Merkelová. Vítané jsou podle ní všechny vakcíny, které léková agentura Evropské unie schválí, včetně té ruské. Do konce třetího čtvrtletí letošního roku podle kancléřky dostane možnost očkovat se proti covidu-19 všech 83 milionů obyvatel Německa. Tento cíl podle Merkelové bude možné splnit i v případě „pesimistického scénáře“, kdy už nebude pro unijní trh schválena žádná jiná vakcína kromě těch současných, kterými jsou látky firem Pfizer/BioNTech, Moderna a AstraZeneca.

    Merkelová v rozhovoru rovněž hájila postup v obstarávání očkovacích látek pro členské státy EU. Zpoždění podle ní způsobilo mimo jiné i to, že unie na rozdíl od Izraele či Británie trvala na důkladném odborném posouzení vakcíny. Podle kancléřky to bylo správné, protože byla ve hře důvěra lidí v očkovací látky.

  • V Ugandě byly rok zavřené školy, bez výuky bylo 15 milionů dětí

    Školy v Ugandě se téměř po roce opět otevřou, oznámila v úterý tamní vláda. Uzavřené byly kvůli epidemii covidu-19 od března 2020. Vláda zároveň oznámila, že zakoupila 18 milionů dávek vakcíny AstraZeneca, které vyrobí indický Serum Institute of India (SII). Zatím však není jasné, kdy by přípravek mohl do Ugandy dorazit, píše agentura AFP.

    Podle údajů Dětského fondu OSN (UNICEF) o vzdělání v posledním roce přicházelo přibližně 15 milionů dětí.

  • Společnost Pfizer zkoumá účinnost třetí dávky vakcíny

    Společnost Pfizer zahájila studii, která má ověřit, zda by podání třetí dávky její vakcíny mohlo rozšířit ochranu před onemocněním covidem-19. Podle agentury Reuters firma zkoumá, zda by účinnost látky, kterou vyvinula s německou firmou BioNTech, posílilo podání třetí dávky po šesti až dvanácti měsících od původního očkování.

    Lidé nyní dostávají dvě dávky této vakcíny, obvykle v rozmezí tří týdnů. Šéf vědeckého oddělení Pfizeru Mikael Dolsten nyní řekl, že dodatečná dávka by mohla chránit proti nově a rychleji se přenášející variantě viru.

  • Zemřel sir Thomas Moore. Stoletý veterán, který vybral na boj s koronavirem miliony

    Zemřel sir Thomas Moore. Stoletý veterán loni v dubnu v rámci charitativní akce dokázal vybrat přes 32 milionů liber a rozjel několik dalších charitativních akcí. V pondělí byl kvůli dýchacím potížím převezen do nemocnice.

  • Šéfka EK Ursula von der Leyenová hájí rychlost očkování v EU

    Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová v rozhovoru pro francouzský deník Le Monde hájila jako „správnou“ unijní očkovací strategii, která kvůli pomalému tempu čelí rostoucí kritice. Šéfka Komise také nepřímo odsoudila postup rychlejší Británie, napsala v úterý agentura AFP.

    „Některé země začaly očkovat chvíli před Evropou (Evropskou unií), to je pravda. Ale uchýlily se k tomu, že schvalovacími procedurami pro nouzové nasazení vakcíny prošly za 24 hodin. Komise a členské státy se shodly, že nebudou dělat kompromisy, pokud jde o požadavek účinnosti a bezpečnosti kladený na schválení vakcín,“ prohlásila von der Leynová v reakci na otázku, v níž Le Monde vyzdvihl rychlost očkování v Británii. „Evropa začala později, ale bylo to správné rozhodnutí,“ zdůraznila šéfka Komise.

  • V Anglii a Walesu vzrostla v době pandemie úmrtnost spojená s alkoholem

    Počet úmrtí způsobených konzumací alkoholu v Anglii a Walesu dosáhl za prvních devět měsíců roku 2020 nového rekordu, ukazují podle zpravodajského portálu BBC předběžná data britského statistického úřadu (ONS). Mezi lednem a zářím bylo zaznamenáno 5460 těchto úmrtí, což je o 16 procent více než ve stejném období roku 2019. Jde zároveň o nejhorší bilanci od roku 2001, kdy se tato úmrtí začala sledovat.

    V prvním čtvrtletí loňského roku dosáhl počet úmrtí, která přímo zapříčinila nadměrná konzumace alkoholu, úrovně 12,8 na 100 000 obyvatel a na této hladině se držel i ve druhém a třetím čtvrtletí, sdělil úřad na svém webu. I když loňský rekordní počet úmrtí odpovídá období prvního koronavirového omezení pohybu a době po něm, není jasné, nakolik epidemie covidu-19 mohla ke zvýšení alkoholových úmrtí přispět.

  • Polsko naočkuje občany do šedesáti let vakcínou od firmy AstraZeneca

    V Polsku budou vakcínou od společnosti AstraZeneca očkováni lidé mezi 18 a 60 lety, informoval v úterý Michal Dworczyk, šéf kanceláře premiéra Mateusze Morawieckého. Dodal, že toto rozhodnutí padlo na základě doporučení lékařské rady, premiérova expertního poradního týmu. Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) v pátek doporučila podmínečnou registraci očkovací látky od britsko-švédské firmy. Očkováni by jí měli být lidé starší 18 let, EMA na svém webu oznámila, že není zcela jisté, jak vakcína funguje u lidí nad 55 let.

    Agentura Reuters připomíná, že rozhodnutí Polska přichází poté, co Německo a Rakousko už minulý týden rozhodly, že vakcínu od firmy AstraZeneca budou dostávat lidé od 18 do 64 let. V přibližně 38milionovém Polsku vakcínu proti covidu-19 dostalo 1,23 milionu lidí. Předminulý pátek se v zemi otevřela registrace pro lidi starší 70 let.

  • Firma Pfizer prudce zvýšila zisk, očekává další tržby za vakcínu

    Největší americká farmaceutická společnost Pfizer zvýšila ve čtvrtém čtvrtletí meziročně čistý zisk o 76,2 procenta na 594 milionů dolarů (12,8 miliardy Kč). Firma v úterý uvedla, že z prodeje vakcíny proti covidu-19 letos očekává tržby asi 15 miliard dolarů, a zvýšila i celoroční výhled. Pfizer přípravek vyrábí s německým partnerem BioNTech.

    Celkové tržby v posledním kvartálu vzrostly o 12 procent na 11,7 miliardy dolarů. Výsledek překonal predikce analytiků, kteří je odhadovali na 11 miliard USD. Za celý rok očekává Pfizer tržby v rozmezí 59,4 až 61,2 miliardy dolarů. Výrobce léků chce letos dodat asi dvě miliardy dávek vakcíny. Ta ve čtvrtém čtvrtletí k celkovým tržbám přispěla 154 miliony dolarů.

  • ExxonMobil se loni kvůli koronaviru poprvé propadl do ztráty

    Americký ropný a plynárenský gigant ExxonMobil se loni propadl od ztráty 22,4 miliardy USD (483 miliard Kč) ve srovnání se ziskem 14,3 miliardy USD v roce předchozím. Firma tak zaznamenala celoroční ztrátu poprvé od vstupu na burzu v roce 1972. Exxon dnes uvedl, že pokles cen ropy a plynu v důsledku pandemie snížil také hodnotu jeho majetku.

    Po mnohaletém tlaku ochránců životního prostředí, akcionářů i veřejnosti Exxon také oznámil, že zakládá samostatnou divizi ExxonMobil Low Carbon Solutions. Ta se zaměří na odklon od fosilních paliv a přechod k šetrnější produkci energie.

  • Britská varianta viru má znepokojivou mutaci, tvrdí odborník

    Člen britské vládní skupiny odborných poradců Calum Semple dnes uvedl, že mutace koronaviru, která byla zaznamenána v kmenech virů v Jihoafrické republice a Brazílii, se vyskytla také v takzvané britské variantě viru. Informovala o tom agentura Reuters.

    „Velmi znepokojivá mutace E484K se také v některých částech Británie samovolně vyskytla v novém kmeni z Kentu,“ sdělil Semple v rozhovoru na stanici BBC. Lékař a odborník na pediatrii a epidemiologii hovořil o britské variantě viru nazývané B.1.1.7, která byla poprvé odhalena v hrabství Kent na jihovýchodě Anglie. Mutace E484K se objevuje na takzvaném S-proteinu viru a byla dříve zaznamenána ve variantách viru z Jihoafrické republiky a Brazílie.

  • FRANCE 24: Kde všude se na celém světě očkuje?

    Proti nákaze covid-19 se na celém světě očkuje na různých netradičních místech a lokacích. Lidé se mohli v některých zemích nechat naočkovat například v katedrále, Disneylandu nebo pod sochou Ježíše Krista v brazilském Riu de Janeiru.

  • Ruská vakcína Sputnik hlásí 91,6procentní účinnost

    Předběžné výsledky studie naznačují, že ruská vakcína Sputnik V má 91,6procentní účinnost proti infekci covid-19. Zjištění jsou založena na analýze údajů od více než 20 000 účastníků, z nichž tři čtvrtiny dostaly vakcínu a zbytek pouhé placebo.

  • Rakousko hlásí 1241 nově nakažených covidem za den

    Rakousko hlásí 1241 nově nakažených covidem-19 za posledních 24 hodin a 69 souvisejících úmrtí. Denní nárůsty jsou dvakrát vyšší, než si vláda slibovala od již třetího takzvaného lockdownu, upozorňuje dnes agentura APA. Opět navíc roste počet hospitalizovaných s covidem. Přesto vláda na počátku příštího týdne začne protiepidemická opatření uvolňovat.

    V průměru se každý den uplynulého týdne virem SARS-CoV-2 nakazilo 1375 lidí. Tento sedmidenní průměr je stále dvakrát vyšší, než si vláda devítimilionového Rakouska původně vytyčila za cíl při zavádění nynější uzávěry. Cílem bylo 700 nově infikovaných denně.

  • Britská mutace covidu-19 opět zmutovala

    Podle britských vědců britská mutace covidu-19 opět zmutovala.

  • Ekonomika EU loni kvůli pandemii klesla o 6,4 procenta

    Ekonomika Evropské unie loni klesla o 6,4 procenta, za propadem jsou hlavně opatření proti šíření nového koronaviru. Ve svém prvním rychlém odhadu to dnes oznámil statistický úřad Eurostat. V zemích eurozóny byl propad ještě výraznější, činil 6,8 procenta. Ve čtvrtém čtvrtletí ekonomika rovněž klesla, ovšem propad byl mírnější, než činily odhady.

  • V lednu Španělsko zaznamenalo třetinu všech nakažených covidem-19

    Španělsko v lednu zaznamenalo nejvyšší počet nakažených koronavirem za jediný měsíc. V zemi, která má asi 47 milionů obyvatel, se v prvním měsíci letošního roku nakazilo zhruba 900 000 lidí, napsal dnes deník El País. To je téměř třetina všech potvrzených případů koronaviru od vypuknutí epidemie.

    Španělsko zaznamenalo vysoké počty nakažených také na jaře během první vlny epidemie. Zaznamenaný počet případů byl nižší než v lednu. Systém testování byl ale tehdy přehlcený a měl velké problémy s fungováním. Španělský list proto jarní údaje nepovažuje za dostatečně spolehlivé.

  • Vatikánská muzea se otevírají, podobně i Koloseum v Římě

    Téměř po třech měsících znovu otevírají své brány turistům Vatikánská muzea. Pro zájemce bude opět otevřené i římské Koloseum.

Reklama

Hlavní zprávy