Hlavní obsah
Online

Předvolební debata Seznamu: Lídři stran ukázali, po čem půjdou. Tvrdě a nekompromisně

Záznam diskuse kandidátů do europarlamentu.Video: Filip Horký, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Zástupci čtyř stran, kteří se chtějí dostat do Evropského parlamentu, přijali pozvání Seznamu a v hodinové debatě konfrontovali své názory.

Článek

Volby do Evropského parlamentu se konají už za měsíc. Na třetí ze série debat Seznam Zpráv, organizovanou společně s Institutem pro evropskou politiku EUROPEUM, přijali pozvání následující kandidáti na europoslance: Dita Charanzová (ANO), Marcel Kolaja (Česká pirátská strana) Pavel Poc (ČSSD) a Evžen Tošenovský (ODS).

Otázky vedle moderátora Filipa Horkého kladli i Michal Horáček, Marek Hilšer, Jiří Pehe, Daniel Prokop, Michael Romancov, Eva Romancovová, Josef Šlerka, Janek Rubeš nebo TMBK, kteří všichni přijali pozvání Seznamu.

To nejzásadnější, co v debatě padlo, jste mohli sledovat i v textovém onlinu:

  • Konec debaty

    Debata lídrů kandidátek stran do Evropského parlamentu skončila, děkujeme za pozornost.

  • 54:30 – Čína je problém, musíme být obezřetní

    „Musíme být obezřetní. Je třeba zkoumat investice Číny, aby nešly například do infrastruktury a důležitých technologií,“ řekla Charanzová.

    Poc dává na první místo svobodu jednotlivce, kterou podle něj Čína nepředstavuje. „Nezastírejme si, že pro Česko představuje určité bezpečnostní riziko. Je to dravec.“

    „Očekával bych pozitivní efekt investic, které slibuje prezident,“ řekl Marcel Kolaja. Huawei je podle něho jen střípek mozaiky. „Naše hodnoty bychom měli promítat do mezinárodních smluv.“

    „Je to konkurenční podnik a v určitém ohledu hrozba. Jeho filozofie a přístup se od evropského vnímání individuality liší,“ uzavřel debatu Tošenovský.

  • 50:15 – Radikální islám je problém, shodují se politici

    „Nebojím se islámu. Bojím se radikálního islámu. Nese to s sebou nebezpečné konsekvence a smrt lidí,“ uvedl Poc z ČSSD. Také Charanzovou (ANO) toto téma znepokojuje: „Problém máme s radikálním islamismem. Ne s islámem.“

    „Každý náboženský fanatismus je problém,“ dodává Kolaja od Pirátů.

  • 49:20 – Současné Turecko by nemělo být přijato do Evropské unie, shodují se diskutující

    Kromě otázky Turecka se všichni debatující shodli mimo jiné také na tom, že demonstrace nejsou potlačováním svobodných voleb.

  • 35:22 – „Co si má občan pod pojmem reforma Evropské unie představit?“

    „Co si má občan pod pojmem reforma Evropské unie představit?“ zeptal se bývalý kandidát na prezidenta Marek Hilšer Pavla Poce (ČSSD). „Každá strana si ji představuje jinak. My si představujeme reformu funkční z hlediska toho, jak se chová k předpisům, jak se chová ke své budoucnosti,“ odpověděl Poc.

  • 31:55 – „Jakým způsobem budou Piráti řešit problematiku toho, co se děje na sítích? Problematiku hybridních hrozeb?“

    „Jakým způsobem budou Piráti řešit problematiku toho, co se děje na sítích? Problematiku hybridních hrozeb?“ ptal se politický geograf Michael Romancov kandidáta Pirátů Marcela Kolaji. „Bezpečnost už není o obrněných transportérech. Recept ale není jednoduchý. Měl by zahrnovat bezpečností složky, které budou pracovat na odhalení možností hybridních válek, například na dezinformačních webech. Měli bychom propojit tyto agentury, aby mezi sebou sdílely informace,“ reagoval Kolaja.

  • 30:19 – „Můžete mi uvést tři příklady, kdy nám Evropská unie staví přehnanou byrokracií překážky?“

    „Můžete mi uvést tři příklady, kdy nám Evropská unie staví přehnanou byrokracií překážky?“ ptal se bývalý kandidát na prezidenta Michal Horáček Dity Charanzové (ANO). „Zdá se mi, že nebouráme překážky, ale že je naopak stavíme. Vadí mi, že nefunguje princip ‚one in, one out‘ – když přijde nová legislativa, jedna by měla jít pryč. Chtělo by to udělat celkovou revizi legislativy,“ odpověděla volební lídryně hnutí.

  • 23:20 – Téma životního prostředí musíme řešit, shodují se kandidáti do Evropského parlamentu

  • 21:20 – Charanzová: Životní prostředí je důležité téma

    „Pro mě je životní prostředí důležité téma. Sucho už není problémem jenom jihu, ale týká se i České republiky. Je to problém, který musíme řešit,” uvedla lídryně kandidátky ANO.

  • 19:00 – Proč je politika Evropské unie vnímána jako zahraniční?

    „Tento diskurz se mění, vyvíjí,“ míní Pavel Poc (ČSSD). Uvedl, že by bylo dobré lidem sdělovat, co se v Evropské unii řeší. Zároveň je přesvědčen, že by se Evropskému parlamentu mělo dostávat více pozornosti. „Je potřeba, aby se změnil zájem médií,“ dodal.

  • 16:00 – Je post europoslance za odměnu?

    „Podle hodnocení europoslanců, ač to beru s rezervou, je vidět, kdo tam chodí,“ řekla Dita Charanzová (ANO). Žádná konkrétní jména poslanců, kteří by měli v Evropském parlamentu sedět za odměnu, neuvedla. „Nedovedu si představit, že by ODS někoho posílala do europarlamentu za odměnu,“ reagoval Evžen Tošenovský.

  • 13:25 – „Globální oteplování existuje, ale pro mě je otázka, jakým poměrem se na něm podílí člověk,” prohlásil Evžen Tošenovský

    „Globální oteplování existuje, ale pro mě je otázka, jakým poměrem se na něm podílí člověk. Průmysl není důležitější než životní prostředí, ale nemůžete nasazovat průmyslu takové parametry, které není schopný splnit,” říká kandidát ODS.

  • 9:00 – „Tyto evropské volby jsou maximálně důležité. Naše heslo ‚Za pět minut dvanáct‘ znamená nezaspěte,“ říká kandidát Pirátů

    „Jde nám o svobodu v Evropě. Jde o to, zda bude Evropa svobodný kus světa, anebo ji budou řídit oligarchové a rozbijí ji nacionalisté,“ řekl na úvod Marcel Kolaja za Piráty. Svoboda, o kterou EU připravila své obyvatele, je podle něj například nová vyhláška o autorském právu.

  • 6:02 – Poc: Otravování krajiny je jedno z mých hlavních témat

    „Nebojuji proti konkrétní firmě Andreje Babiše, Josefa Nováka nebo vaší, pokud se začnete zabývat stříkáním různých plodin různými jedovatými látkami. Otravování krajiny je jedno z mých hlavních témat,“ prohlásil volební lídr ČSSD Pavel Poc.

  • 2:48 – „Budu tvrdě a nekompromisně chránit českého spotřebitele,“ říká Dita Charanzová

    „Budu tvrdě a nekompromisně chránit českého spotřebitele. Spotřebitel ve východní Evropě má horší produkty. Diskriminace je pro mě problém. Pokud nějaká firma nedodržuje normy, bude sankcionována,“ odpovídá lídryně hnutí ANO Dita Charanzová na otázku, jestli bude v Unii chránit Česko i před firmou Agrofert.

Reklama

Hlavní zprávy