Hlavní obsah

Evropské centrum pro práva Romů se ohradilo proti Zemanovi

Zemanův projev v Kojetíně vyvolal mezinárodní reakci.Video: Adam Beránek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Výroky prezidenta jsou projevem rasismu, píše organizace. Nejsou v žádném případě rasistické, reagoval mluvčí Hradu Ovčáček.

Článek

Evropské centrum pro práva Romů zaslalo otevřený dopis českému prezidentovi Miloši Zemanovi.

Mezinárodní organizace sídlící v Budapešti v něm kritizuje Zemanovy výroky na adresu českých Romů.

Český prezident během návštěvy Olomouckého kraje hovořil o romské menšině. „Rozhodně nejsem přítelem komunismu, ale za komunismu Romové museli pracovat. A většinou pracovali jako kopáči, a když odmítli pracovat, byli označeni za osobu práce se štítící a šli do vězení,“ prohlásil v obci Kojetín. „Kromě toho tam byl takový systém, že ty romské pracovní čety vedli opět Romové, kteří měli přirozenou autoritu, takže když v jejich týmu někdo nepracoval, tak ho zfackovali. Je to velmi humánní metoda a zpravidla se osvědčuje,” dodal český prezident.

Podle Evropského centra pro práva Romů (ECPR) byl prezidentův proslov zřejmým projevem nenávisti a rasismu.

„Vaše hrubá rétorika, která má vyvolat strach a rasistický všeobecný odpor, je přímou hrozbou pro demokratické hodnoty a bezpečnost jedinců i komunit,“ píše ECPR v otevřeném dopise hlavě českého státu.

ECPR připomnělo i další prezidentovy výroky na adresu romské menšiny. Miloš Zeman například v minulosti řekl, že 90 % Romů je nepřizpůsobivých.

Pojem „nepřizpůsobiví“ je přitom podle zprávy Evropské komise proti rasismu a netoleranci (ECRI) z roku 2015 používán k odsuzování a generalizaci části společnosti. Podle ECRI je tento termín velice nebezpečný, protože slouží k ospravedlňování rasismu.

Otevřený dopis českému prezidentovi také připomíná, že se Česká republika spolu s 27 dalšími evropskými zeměmi zavázala dodržovat program pro integraci Romů. Podle poslední zprávy Agentury Evropské unie pro základní práva je to přitom právě rasismus, který podkopává snahu o úspěšné začlenění Romů do společnosti.

Zemanovy výroky na adresu romské menšiny v minulosti kritizoval třeba Vysoký komisař OSN pro lidská práva, stojí v dopise podepsaném předsedou Evropského centra pro práva Romů Ðorđem Jovanovićem.

Zeman v Kojeticích mimo jiné naznačil, že tamní pětiprocentní nezaměstnanost tvoří právě místní Romové. Prezident navrhl, aby lidé, kteří odmítnou zaměstnání, nepobírali sociální dávky. Taková praxe přitom už dávno platí, pokud uchazeč odmítne vhodné zaměstnání, hrozí mu vyřazení z evidence úřadu práce.

Prezident obvinění z rasismu odmítá.

„Výroky pana prezidenta nejsou v žádném případě rasistické,“ uvedl prezidentův mluvčí pro ČTK.

Reklama

Související témata:

Doporučované