Hlavní obsah

Evropské mikrovlnky přispívají ke změnám klimatu, ukázala studie

Evropské mikrovlnky vyprodukují stejně oxidu uhličitého jako sedm milionů aut.Video: Tereza Nováková

 

Reklama

Mikrovlnná trouba je běžný spotřebič, který se nachází ve většině domácností. Nová studie nyní ukázala, že všechny mikrovlnné trouby v evropských domácnostech produkují stejné množství oxidu uhličitého jako 7 milionů aut.

Článek

Studie na univerzitě v Manchesteru přišla se zjištěním, že se roční emise 19 mikrovlnek rovnají emisím jednoho auta ve stejném časovém úseku.

Studie zkoumala množství vyprodukovaného oxidu uhličitého, který ve velké míře přispívá ke změnám klimatu, ve všech fázích „života” mikrovlnné trouby. Tedy od výroby až po likvidaci. Autoři studie podotýkají, že největší vliv na životní prostředí má u mikrovlnek spotřeba elektrické energie.

Problém se navíc dále prohlubuje. A to kvůli rostoucí spotřebě mikrovlnek, kdy je majitelé mění v průměru jednou za 8 let. S tím souvisí i další zjištění, že se během posledních dvaceti let snížila životnost mikrovlnek téměř o 7 let.

Způsob, jak tomuto negativnímu jevu předcházet, autoři studie vidí v lepší informovanosti spotřebitelů. Například v případě, že bude správně nastavena doba ohřívání daného pokrmu, mohla by se spotřeba elektrické energie snížit.

Profesor David Reay z univerzity v Edinburghu poukázal na to, že mikrovlnné trouby ve výsledku vyprodukují pouze zlomek škodlivin v porovnání s automobily. „Jen v Británii je kolem 30 milionů vozidel a ta vyprodukují více emisí než všechny mikrovlnné trouby v celé Evropské unii,” uvedl Reay.

Reklama

Související témata:

Doporučované