Hlavní obsah

Evropský audit o střetu zájmů je hotov, Babiše nepotěší, píše server

Audit o regionálních fondech je hotový. Server neovlivni.cz píše, že Andreje Babiše nepotěší.

Reklama

Konečná verze auditu Evropské komise o Agrofertu a českém premiérovi už se překládá, uvedl server neovlivni.cz.

Článek

Evropská komise už je hotova s finální verzí jednoho z auditů, které zpracovala kvůli podezření ze střetu zájmů českého premiéra Andreje Babiše.

Komise letos na jaře poslala českým úřadům předběžnou verzi auditu, v němž dospěla k závěru, že Andrej Babiš (i když své firmy uložil do svěřenského fondu) nadále profituje z podnikání Agrofertu.

Z Bruselu tehdy dorazily do Česka dvě předběžné auditní zprávy a podle serveru neovlivni.cz, který v úterý informaci o dokončení publikoval, je hotov audit o dotacích z regionálních fondů. Zpráva o zemědělských dotacích ještě podle serveru dokončena není.

„Audit DG Regio byl tento týden dokončen. Nyní se překládá do češtiny,” cituje neovlivni.cz svůj zdroj z Bruselu. Komise se k auditu nechce vyjadřovat až do chvíle, než ho příslušní úředníci pošlou do Prahy, avšak server píše, že informace jeho zdroje se „v minulosti ukázaly jako přesné“ a potvrdil je také ještě další zdroj.

„Oba (zdroje) se přitom shodují, že podle neoficiálních zpráv finální verze auditu českého premiéra nepotěší,“ uvedl server.

Připomíná, že výsledek auditu může mít vážný dopad na podnikání Agrofertu, neboť v případě, že bude střet zájmů premiéra potvrzen, „bude holding odstřižen od dotací“.

Andrej Babiš jakýkoli střet zájmů dlouhodobě odmítá a vyšetřování Bruselu označil za kampaň.

Český překlad předběžné auditní zprávy si můžete projít v galerii:

Reklama

Doporučované