Hlavní obsah

Evropský fotbal má hodnotu téměř tři čtvrtě bilionu korun. Na ligy vede Premier League, na kluby Real Madrid

Evropský fotbal má hodnotu téměř tři čtvrtě bilionu. Na ligy vede Premier League, na kluby Real Madrid.Video: Jan Marek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Evropský fotbalový trh aktuálně dosahuje hodnoty zhruba 28,4 miliardy eur, což je v přepočtu asi 734 miliard korun. Uvádí to BBC, která vychází z čísel agentury Deloitte.

Článek

Deloitte spočítala rekordní příjmy pěti velkých evropských lig za sezonu 2017/18 a stanovila aktuální hodnotu evropského klubového fotbalu na 28,4 miliardy eur – v přepočtu zhruba na 734 miliard korun.

Naprostým lídrem trhu se stala anglická Premier League. To hlavně díky účasti řady jejích týmů v mezinárodních utkáních Ligy mistrů a Evropské ligy, za které inkasovaly peníze. Příjmy Premiere League se tak zvýšily na rekordních 5,4 miliardy eur.

V žebříčku příjmů z poslední sezony následuje německá Bundesliga (3,2 mld. eur), španělská La Liga (3,1 mld. eur), italská Serie A (2,2 mld. eur) a francouzská Ligue 1 (1,7 mld. eur). Nejvíc na příjmech udělají vysílací práva. V případě Anglie jde o 3,2 miliardy eur.

V přerozdělování příjmů na platy vede Francie, která se také jako jediná z Velké pětky propadla do ztráty 300 milionů eur. Francouzská liga hráčům uvolní až 75 procent výnosů, u anglických klubů je to proti tomu třeba jen 59 procent.

Stejně vede Real

Aktuálně nejhodnotnějším klubem se nicméně stal španělský Real Madrid. Poradenská společnost KPMG ho na základě výsledků posledních dvou sezón, ziskovosti, vysílacích práv, práv, ale i popularity nebo sportovního potenciálu a hodnoty stadionu ocenila na 3,2 miliardy eur, v přepočtu tedy zhruba na 83,2 miliardy korun.

Podle Deloitte zažil evropský klubový fotbal v sezoně 2017/18 „nejsilnější finanční pozici, kterou jsme kdy viděli”.

„Reflektuje to snahu vedoucích klubů generovat historicky nejvyšší příjmy, aby mohly financovat své úspěchy na hřišti, a zároveň také úsilí UEFA o zlepšení finanční výkonnosti klubů vlivem jejích vnitřních regulací a klubového licenčního řádu,” uvedl partner a vedoucí Sports Business Group v Deloitte Dan Jones.

Reklama

Doporučované