Hlavní obsah

Evropský marťanský rover může mít každý. Stačí mít 3D tiskárnu

Takhle vypadá rover na Mars od ESA, který si lze postavit doma.Video: Jan Marek, European Space Agency

 

Reklama

Plně funkční vozítko z Marsu, tzv. rover, si nyní může pořídit, nebo lépe řečeno vyrobit, kdo chce i sám doma. Vozítko ExoMy lze z většiny vytisknout na 3D tiskárně a přívětivá je i cena, včetně nákupu elektronických součástek.

Článek

Dvoumetrový rover Rosalind Franklin, jinak také ExoMars, chtěla Evropská vesmírná agentura (ESA) vyslat na Mars už letos. Start nakonec odložila na rok 2022, nyní alespoň zveřejnila na platformě GiftHub volně ke stažení software pro výrobu jeho zmenšené verze.

Pro nadšence, studenty i děti

Vozítko ExoMy měří 42 centimetrů a má plně funkční šestikolový podvozek, jehož komplexní pohyb umí překonávat i náročné terény. Vrták na odebírání vzorků ani solární panely funkční nejsou, přesto je prý model ideální pro nadšence nebo studenty, kteří se chtějí s fungováním vozítek při vesmírných misích více seznámit.

Tělo lze vyrobit, součástky koupit. Za kolik?

Pro děti má vhodně stylizovaný obličej a vytisknout lze i nejrůznější pokrývky hlavy. Celý 3D tisk všech jeho dílů a složení má zabrat asi dva týdny. Počítač Raspberry Pi i elektronické součástky jsou ke koupi online a včetně biorozložitelného materiálu na tisk by cena vozítka neměla přesáhnout 500 eur, v přepočtu 13 tisíc korun.

Reklama

Doporučované