Hlavní obsah

Evropský obědový průzkum: Češi stále častěji žádají zdravá a vyvážená jídla

Evropský obědový průzkum: Češi stále častěji žádají zdravá a vyvážená jídla.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Obezitou a nadváhou trpí v Česku 71 procent mužů a 50 procent žen. Příčinou mnohdy je zahlcení prací a málo času na pravidelný rozumný přísun kalorií. Mohlo by se to změnit: Z aktuálního evropského průzkumu vyplývá, že na oběd chodí stále více lidí.

Článek

Evropského průzkumu se pravidelně účastní deset států, data shromažďují statistici už deset let. Za tu dobu se situace v Česku zlepšila a na oběd chodí 70 procent pracujicích.

„Nejvíce chodí Češi na oběd do restaurací, což v jiných státech Evropy tolik není. Ale bude to i díky nabízeným poledním menu a široké nabídce, což je specialita České republiky,“ říká manažerka komunikace firmy Edenred Daniela Pedret.

Stoupá rovněž oblíbenost firemních odpočinkových místností a kuchyněk. Tam se stravuje 30 procent Čechů. Jídlo si většinou nosí z domova nebo si ho objednají.

Podle průzkumu se o to, co budou jíst, zajímají více lidé ve velkých městech. Až 44 procent strávníků zde vyhledává vyváženou stravu. A za posledních deset let na tuto poptávku reaguje i velké množství restaurací.

Zelenou mají stále i fast foody. V jejich navštěvování v Evropě Češi dokonce vedou. A průzkum také přichází s průměrnou částkou za oběd v Česku, která se liší podle regionu a pohybuje se kolem 117 korun.

Kolik lidí se průzkumu účastní a jaké jsou rozdíly v obědvání v České republice a ostatních státech Evropy? Dozvíte se ve videu nad článkem.

Rozhovor je součástí pořadu Ráno na gauči, který vysíláme na Televizi Seznam každý všední den od 7:00.

Návod k naladění Televize Seznam najdete zde.

Reklama

Související témata:

Doporučované