Hlavní obsah

Evropský parlament udělil vězněnému režisérovi Sencovovi Sacharovovu cenu

Evropský parlament udělil ukrajinskému režisérovi Olehu Sencovovi Sacharovovu cenu za svobodu myšlení.Video: Klára Mališová, Reuters

 

Reklama

Evropský parlament udělil ve čtvrtek ukrajinskému režisérovi Olehu Sencovovi Sacharovovu cenu za svobodu myšlení. Podle slov předsedy Evropského parlamentu Antonia Tajaniho se Oleh Sencov, kterého Rusko vězní, stal symbolem boje za osvobození politických vězňů v Rusku i ve zbytku světa. Tajani zároveň znovu vyzval k jeho okamžitému propuštění, za což od europoslanců sklidil potlesk ve stoje.

Článek

Oleha Sencova, který je odpůrcem anexe Krymu, Rusko poslalo na 20 let do vězení za pokus o podpálení kanceláře vládní strany Jednotné Rusko a dalšího ruského spolku v roce 2014. Sencov obvinění označil za vykonstruované. Na protest držel více než 4 měsíce hladovku a domáhal se osvobození i dalších politických vězňů v Rusku.

Spokojenost s výběrem laureáta vyjádřili čeští představitelé Evropské lidové strany, která je nejsilnější frakcí Evropského parlamentu. Předseda české delegace Luděk Niedermayer (TOP 09) ČTK řekl, že na tragédie v podobě invaze na Krym a rozpoutání války na východě Ukrajiny se nesmí zapomínat. Udělením Sacharovovy ceny bude podle něj bezpráví a utrpení tamních obyvatel zviditelněno.

„Nemyslím si, že by (ruský prezident) Vladimir Vladimirovič Putin poslechl nějaké prosby nebo výzvy Evropského parlamentu. To není jeho zvyk. Nepropustí ho (Sencova) okamžitě, když dostane Sacharovovu cenu. Ale může se stát, že spousta jiných lidí nebude tak nesmyslně obviněna," hodnotil význam ocenění místopředseda výboru EP pro bezpečnost a obranu Jaromír Štětina (TOP 09).

Evropský parlament uděluje cenu nazvanou po sovětském fyzikovi a laureátovi Nobelovy ceny za mír Andreji Sacharovovi od roku 1988. Vyzdvihuje tak boj jednotlivců nebo skupin za dodržování lidských práv a základních svobod. Loni lídři EP vítězem zvolili demokratickou opozici ve Venezuele.

Reklama

Doporučované