Hlavní obsah

Evropský solární obr expanduje. Chce nové elektrárny pro 8,4 milionu domovů

Foto: Pixabay.com

Solární lídr získal finance na výstavbu dalších farem.

Reklama

Britská společnost Lightsource BP získala finance na svou expanzi. Chce rozšířit svou působnost o dalších 15 zemí a vystavět nové solární farmy. Budoucnost odvětví bude podle ředitele firmy záviset i na zájmu o ekologický vodík.

Článek

Největší solární společnost v Evropě Lightsource BP více než zdvojnásobí svou expanzi díky nově uzavřené dohodě. Získá 1,8 miliardy dolarů (39 miliard korun) na výstavbu dostatečného množství solárních farem, které zajistí napájení 8,4 milionu domácnostem.

Podle serveru The Guardian chtěla společnost finance použít na jiný projekt. Původním plánem bylo do roku 2023 vyvinout pole panelů o celkové kapacitě deset gigawattů, což by stačilo pro 3,4 milionu domácností.

Společnost si také stanovila cíl vybudovat dalších devět gigawattů solárních elektráren pro ropného giganta British Petroleum (BP) v rámci jeho cíle dvacetinásobně zvýšit kapacitu obnovitelných zdrojů energie do konce desetiletí.

Šéf nízkouhlíkové divize BP Dav Sanyal označil solární boom za „velké urychlení pro společnost, která je lídrem v oblasti energetické transformace“.

Solární energii lze použít k vytápění, výrobě elektřiny, ohřevu vody či výrobě ekologického vodíku. Tento typ vodíku lze skladovat a používat ho po celý rok místo plynu. Jde o vodík získávaný elektrolýzou za využití elektřiny z obnovitelných zdrojů.

Zakladatel a výkonný ředitel společnosti Lightsource BP Nick Boyle řekl deníku The Guardian, že budoucnost solárního průmyslu bude záviset právě na poptávce po zeleném vodíku, který by mohl nahradit plyn v elektrárnách, továrnách a dopravě.

Vodík by mohl být po celém světě přepravován jako zdroj energie, který v podstatě pochází ze slunce.
Nick Boyle, ředitel Lightsource BP

„Vodík by mohl být po celém světě přepravován jako zdroj energie, který v podstatě pochází ze slunce, ale je zachycován jako plyn a spalován stejným způsobem jako uhlovodíky,“ uvedl Boyle.

Společnost Lightsource založil Boyle v roce 2010. O sedm let později souhlasil s prodejem podílu společnosti BP, čímž se přeměnil na Lightsource BP. Firma chtěla díky novému spojení do roku 2023 zvýšit svůj solární byznys o výkonu 1,6 gigawattů více než šestinásobně.

„Společnost se rozhodla, že se bude podílet na rozvoji BP. Za čtyři roky od založení společnosti Lightsource BP se její působnost ztrojnásobila a počet zaměstnanců zdvojnásobil. Rychlost a rozsah této expanze svědčí o síle tohoto partnerství,“ uvedl Boyle.

Dle očekávání by měl podnik v příštích čtyřech letech vytvořit 500 nových pracovních míst a rozšíří svou působnost v 15 zemích.

„Společnost Lightsource BP vyvinula více než 30 projektů, které dnes trvale přinášejí osmi až desetiprocentní výnosy. Takže když se lidé ptají, zda jsme skutečně schopni zajistit návratnost, o které mluvíme, odpověď nemůže být jasnější – ano,“ uvedl Sanyal.

Obnovitelné zdroje energie jsou mainstreamem a solární energie hraje klíčovou roli při řešení klimatické krize.
Nick Boyle, ředitel Lightsource BP

Boyle k tomu dodal, že se přemýšlení o obnovitelné energii posouvá od gigawattů k terawattům. „Investuje se po miliardách, ne po milionech. A velké společnosti jako Amazon, McDonald's a eBay přecházejí na čistou energii. Tento trend dokazuje, že obnovitelné zdroje energie jsou mainstreamem a solární energie hraje klíčovou roli při řešení klimatické krize.“

Nové plány společnost oznámila právě v době, kdy se státy zabývají snižováním emisí, což souvisí s dosahováním jejich klimatických cílů.

Reklama

Doporučované