Hlavní obsah

Evropský soud pro lidská práva nařídil Litvě a Rumunsku odškodnit dva muže z tajných věznic CIA

Odškodnění za věznění v tajných zařízeních CIA.Video: Seznam

 

Reklama

Evropský soud pro lidská práva přiznal odškodné dvěma mužům podezřelým z terorismu. Na území Litvy a Rumunska je v tajných věznicích mučila CIA. Oba muži jsou nyní drženi v americké věznici Guantánamo. Další tajnou věznici měla CIA podle rozhodnutí štrasburského soudu také v Polsku.

Článek

Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku rozhodl, že v případu tajných věznic CIA v Litvě a Rumunsku byla porušena práva stěžovatelů. Země musí každé z obětí zaplatit odškodné ve výši 100 000 eur (2,6 milionu korun), jednomu ze stěžovatelů rovněž 30 000 eur (775 000 korun), které vynaložil na soudní řízení. Druhý si o vrácení těchto nákladů nežádal, informoval štrasburský soud v tiskové zprávě.

Soud uvedl, že porušen byl mimo jiné článek 3 Evropské úmluvy o ochraně lidských práv, jenž hovoří o zákazu mučení, i články 5 (právo na svobodu a osobní bezpečnost), 8 (právo na respektování rodinného a soukromého života) i 13 (právo na účinné opravné prostředky).

Saúd Abdar Rahím Našírí a Palestinec saúdskoarabského původu abú Zubajdá se na soud obrátili s obviněním, že je CIA mezi lety 2004 a 2006 tajně přepravila do vězení v Litvě a Rumunsku, kde byli podrobeni mučení.

Štrasburský soud řešil již v roce 2014 a 2015 podobný případ, kdy se na něj oba stěžovatelé obrátili kvůli jednání Polska, které rovněž umožnilo zřídit na svém území tajnou věznici. Tehdy soud rovněž rozhodl, že vláda ve Varšavě musí oběma mužům vyplatit 100 000 eur jako odškodné.

Evropský soud pro lidská práva uvedl, že v případu abú Zubajdá v Litvě dospěl k názoru, že v této pobaltské zemi mezi únorem 2005 a březnem 2006 existovala tajná věznice CIA a palestinský stěžovatel v ní byl zadržován. Litevské úřady podle verdiktu věděly o tom, že ho CIA podrobí zacházení, které není v souladu s Evropskou úmluvou o ochraně lidských práv. Litva navíc dovolila, aby byl muž přemístěn do další věznice v Afghánistánu, kde byl rovněž podroben špatnému zacházení.

Země by podle soudu měla rovněž vyšetřit všechny okolnosti případu a - pokud to bude nutné - potrestat osoby, které jsou za porušení práv zodpovědné. Abú Zubajdá je Palestinec narozený v roce 1971, který byl jedním z vysokých činitelů teroristické organizace Al-Káida. Nyní je stále držen ve věznici na americké základně Guantánamo na Kubě. Zadržen byl v březnu 2002 v Pákistánu.

V druhém případu Našírí soud rovněž konstatoval, že na území Rumunska se mezi zářím 2003 a listopadem 2005 nacházela tajná věznice CIA. Saúdský Arab v ní byl držen asi 18 měsíců a rumunské úřady věděly, že ho američtí agenti podrobí zacházení v rozporu s evropskou úmluvou. Rumunsko rovněž dovolilo, aby byl muž přemístěn do další věznice CIA v Afghánistánu či Litvě. I v tomto případě mají rumunské úřady co nejrychleji celý případ vyšetřit a případné pachatele přivést před spravedlnost.

Stejně jako abú Zubajdá i Saúd jemenského původu Abdar Rahám Našírí je držen ve věznici na Guantánamu. Zadržen byl v Dubaji v říjnu 2002 a obvinili ho mimo jiné z přípravy útoku na americkou válečnou loď USS Cole v roce 2000.

Kontroverzní program vyšetřování podezřelých z terorismu po útocích na USA z 11. září 2001 ukončil definitivně americký prezident Barack Obama po nástupu do úřadu v lednu 2009.

Tajné věznice měla mít CIA v Evropě v Litvě, Rumunsku a Polsku, mimo Evropu například v Thajsku, Maroku, Pákistánu, Afghánistánu, Egyptě či Jordánsku. Mezi zařízeními převážela zadržené lidi letadla, která používala k mezipřistáním letiště celkem v 17 zemích Rady Evropy, včetně ČR.

Reklama

Doporučované