Hlavní obsah

Evropský soud rozhodl proti Norsku v kauze odebrání dítěte. Rozsudek dává naději i Češce Michalákové

Foto: Profimedia.cz

Evropský soud rozhodl v kauze odebrání dítěte rodičům. Rozsudek může předurčit výsledek kauzy Michalákové

Reklama

Přelomové rozhodnutí evropského soudu. Podpořil Norku, která se soudila o rodičovská práva. Rozsudek může být dobrou zprávou pro Češku Evu Michálkovou. Ta Norsko žaluje v podobné kauze.

Článek

Evropský soud pro lidská práva rozhodl ve prospěch norské matky, které úřady odebraly syna a zbavily jí rodičovských práv. Podle soudu Norové porušili ženino právo na soukromý a rodinný život. Rozsudek sledují právníci Evy Michalákové, které Norové odebrali syny v roce 2011.

Podle tiskové zprávy na stránkách Evropského soudu se Norka obrátila na soud kvůli tomu, že jí norské úřady zbavily v roce 2008 rodičovských práv k synovi a povolily jeho adopci. Matka se synem tehdy přechodně bydlela v rodinném centru, když se po měsíci rozhodla odejít, úředníci jí dítě odebrali. Argumentovali tím, že není schopná se o něj postarat. Případ známý jako „Strandová Lobbenová a další versus Norsko“ se nakonec dostal před velký senát štrasburského soudu, který dal matce za pravdu. Podle něj norské úřady rozhodly na základě „omezených důkazů“.

Advokát norské vlády Fredrik Sejersted v rozhovoru s norským listem Aftenposten nicméně upozornil, že Evropský soud pro lidská práva zmíněným verdiktem nezrušil předchozí rozhodnutí norských soudů o adopci syna Strandové Lobbenové pěstounskou rodinou, ani nenařídil, že by mělo být dítě své biologické matce vráceno.

Rozhodnutí je v Česku sledované především kvůli případu Evy Michalákové. Tu norské úřady zbavily rodičovských práv v roce 2016. Děti jí odebraly už o pět let dříve kvůli podezření ze zneužívání, zanedbávání a týrání. Nyní vyrůstají u pěstounů. Biologický otec o svá rodičovská práva nepřišel.

Matka s následnými odvoláními neuspěla a obrátila se proto se stížností na Norsko na Evropský soud pro lidská práva. Michaláková momentálně čeká na vyjádření soudu, jestli se jejím případem bude zabývat. Ten zatím požádal o vyjádření norské vlády.

„Rozhodnutí štrasburského soudu vítáme. Dává naději dalším rodinám, které se u Evropského soudu pro lidská práva dovolávají spravedlnosti proti brutálním metodám norských úřadů – ve Štrasburku nyní leží asi 20 dalších žalob na Barnevern,“ uvedl po úterním rozhodnutí štrasburského soudu v tiskové zprávě zaslané ČTK právník Pavel Hasenkopf z Petičního výboru na pomoc rodině Michalákových.

Reklama

Související témata:

Doporučované