Hlavní obsah

Evropští poslanci přijeli na místo vraždy novináře Kuciaka

Do slovenské vesnice Veľká Mača, kde byl zavražděn novinář Kuciak, přijeli europoslanci.Video: Hanuš Hanslík, Seznam Zprávy

 

Reklama

Situace na Slovensku se dramatizuje. Premiér prohlásil, že se obává útoků na vládní budovy.

Článek

Poslanci Evropského parlamentu, kteří přijeli na Slovensko kvůli vraždě novináře Jána Kuciaka a následné politické krizi, navštívili místo činu.

Na místo vraždy v obci Veľká Mača padesát kilometrů od Bratislavy přijeli europoslanci v pátek odpoledne na závěr své návštěvy Slovenska. V Bratislavě se předtím setkali s prezidentem i s premiérem, se slovenskými novináři, ale také třeba s prokurátory.

Europoslanci pak mají na základě svých poznatků vypracovat zprávu o situaci na Slovensku pro evropské instituce.

Politická krize na Slovensku se mezitím kvůli Kuciakově případu ještě více vyhrotila.

Prezident Andrej Kiska se setkal s premiérem Robertem Ficem a předsedou parlamentu Andrejem Dankem. Oproti očekávání ale nepodepsali společnou deklaraci, kterou Kiska navrhoval pro uklidnění situace. Neshodli se na znění dokumentu.

Fico médiím po zasedání bezpečnostní rady státu řekl, že na plánovaných protivládních demonstracích očekává útoky na budovy úřadů. Policie podle Fica našla v okolí slovenského úřadu vlády připravené dlažební kostky schované v křovinách. Organizátoři demonstrací proto všechny účastníky vyzvali, aby se nenechali vyprovokovat.

K uklidnění situace nepřispělo ani prohlášení generálního prokurátora. Ten řekl, že není spokojen s dosavadním průběhem vyšetřování vraždy Jána Kuciaka a jeho snoubenky. Policie prý zatím nemá žádnou stopu vedoucí k pachateli.

Reklama

Doporučované