Hlavní obsah

Evropu obchází strašidlo aktivismu, Trump blokuje mega akvizici a Miloš Zeman si žije svůj discopříběh

Den očima Aleše Černého.Video: Aleš Černý, Seznam Zprávy

 

Reklama

Výběr událostí, které v úterý 13. března zaujaly reportéra Televize Seznam Aleše Černého.

Článek

Dva britští ekonomové přepsali Komunistický manifest - pamflet dua Karel Marx a Bedřich Engels z roku 1848. Jak Rupert Younger a Frank Partnoy tvrdí, chtěli ho adaptovat na podmínky 21. století. I když zůstalo 74 procent původního textu, vyškrtnuti byli proletáři, buržoazie a komunisté. Místo nich jsou tu aktivisté a aktivističtí investoři. Celý revidovaný text najdete na Activistmanifesto.org.

Turečtí zákonodárci schválili kontroverzní volební reformu. Ta je podle kritiků šitá na míru vládní straně AKP a umožní, aby se prezident Recep Tayyip Erdogan stal příští rok de facto jediným vládcem nejevropštější muslimské velmoci.

Donald Trump u příležitosti připravované obří transakce mezi singapurským Broadcomem a americkým Qualcommem rozhodl využít své pravomoci a vydal příkaz k jejímu zablokování. Singapurci přitom chtějí koupit výrobce čipů ze San Diega za 117 miliard dolarů. Detaily najdete třeba na webu Bloomberg.com.

Taxislužba Uber udělala po letech nelegálního provozu v Česku krok vstříc legalitě. Začala skrze svou aplikaci v Praze účtovat konečnou cenu jízdy ještě před její objednávkou. Takovou situaci označuje plánovaná novela zákona o silniční dopravě - na rozdíl od současné praxe řidičů Uberu - za legální.

Další události z dnešního autorského výběru i detaily k výše popsaným najdete ve videu v úvodu článku.

Reklama

Doporučované