Hlavní obsah

Evropa je opět epicentrem covidu. WHO varuje před dalším půl milionem obětí

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Snímek z truchlení za oběti covidu v Česku na Staroměstském náměstí.

Reklama

Kromě nízké míry proočkovanosti může za zhoršující se situaci i předčasné uvolňování opatření.

Článek

Scénář z minulého roku se opakuje. Evropa se na podzim opět stala epicentrem šíření covidu-19. Letošní výhodou je očkování i sesbíraná data o viru. Přesto je proočkovanost i vůle přijmout opatření v některých státech nízká.

„Pokud budeme v této cestě pokračovat, můžeme se dočkat dalšího půl milionu zemřelých na covid-19 v Evropě a Střední Asii na začátku února 2022. 43 zemí v našem regionu bude čelit vysokému až extrémnímu tlaku na nemocniční lůžka,“ uvedl dnes na tiskové konferenci ředitel Světové zdravotnické organizace pro Evropu Hans Kluge.

Podle Klugeho hrozí nebo v blízké době bude hrozit reálné nebezpečí všem 53 zemím, které WHO do tohoto regionu zařazuje, nezávisle na tom, zda je v nich vysoká míra proočkovanosti či ne, uvádí britský server The Guardian. Počet hospitalizací je nicméně podle dat WHO vyšší v zemích, kde je očkováno méně lidí.

Kromě nízké míry proočkovanosti může za zhoršující se situaci i předčasné uvolňování opatření. Pandemie se podle odborníků vyvíjí k horšímu i kvůli počasí a s tím spojeným shromažďováním lidí ve vnitřních prostorech, výskytu mutace delta a omezenému nošení roušek. Právě nošení ochrany úst a nosu může podle dat WHO zachránit z předpokládaného půl milionu potenciálně zemřelých až 188 tisíc lidí, tvrdí WHO.

Výhledy do budoucna nicméně pro region zatím nevypadají dobře. Počet nových případů nákazy koronavirem v Evropě roste podle AFP už téměř šest týdnů za sebou a počet úmrtí sedmý týden po sobě. Za uplynulý týden počet nově nakažených vzrostl o 6 procent (1,8 milionu případů), počty zemřelých vzrostly o 12 procent (24 tisíc zemřelých). Jen od uplynulého měsíce počty nově nakažených vzrostly o 55 procent. V globálním měřítku hodnoty nově nakažených představují 59 procent případů z celého světa a 48 procent všech zemřelých. Evropa je navíc jediným světovým regionem, kde počet infekcí koronavirem v současné době stále roste.

Dávek bylo dosud na celém území distribuováno kolem jedné miliardy, informuje server Euronews. Jen 47 procent z celkové populace států, kam WHO řadí mimo jiné i Rusko, Turecko či bývalé sovětské republiky ve Střední Asii, je naočkovaných. Proočkovanost se navíc napříč celým regionem liší. Zatímco devět států překonalo 70procentní hranici naočkovaných, na Ukrajině, v Kyrgyzstánu a Arménii dosud očkovaní nepřesáhli ani 20 procent, píše server Al-Džazíra.

Kluge proto dále apeluje na státy, aby přijaly či setrvaly v opatření a motivovaly své obyvatele nechat se očkovat. Vyjádřil se také k vakcinačním pasům, které v mnoha státech vzbudily nevoli a někde i protesty. Tvrdí, že pasy slouží jako „prostředek k individuální svobodě“. Popřel tak, že by svobodu naopak omezovaly.

Vysoké přírůstky nakažených a tlak na nemocnice hlásí v posledních dnech především balkánské státy, Pobaltí, Ukrajina a Rusko. Rekordy ale padají i v zemích s vyšší mírou proočkovanosti, například v Německu.

Reklama

Doporučované