Hlavní obsah

Extrémní deště hrozí záplavami. Evropu sužují rozmary počasí

Zatopené Benátky.Video: AP

 

Reklama

Rozmary počasí v předvánočním období trápí Itálii, Řecko, Chorvatsko i Slovinsko. Největší potíže způsobila velká voda v nepřipravených Benátkách.

Článek

Prudké deště sužují část Evropy. Hrozí životu nebezpečné lijáky a záplavy. Aktuálně nejhůře jsou na tom italské Benátky, které počasí zaskočilo. Benátsko poslední dny bičuje silný vítr a bouřky a mnohé historické části města, včetně náměstí svatého Marka, skončily pod vodou. Město sice disponuje rozsáhlými protipovodňovými zábranami, jenže je nikdo včas nezaktivoval.

Systém 78 protipovodňových bran stál Benátky několik miliard eur a jeho vývoj doprovázely korupční kauzy a problémy s rozpočtem. Projekt známý jako Mose má nyní chránit vstup do benátské laguny a je navržen tak, aby si poradil až s třímetrovými přílivy. Vyžaduje však aktivaci 48 hodin předem. Předpovědi počasí tentokrát předvídaly přívaly srážek a zvednutí hladiny o 120 centimetrů, tedy pod hranici, na které protipovodňové zábrany fungují.

Foto: Profimedia.cz

8. prosinec v Benátkách.

Starosta Benátek Luigi Brugnaro na Twitteru napsal, že nakonec voda překvapivě hranici přesáhla a počasí bylo násobně horší kvůli silnému větru vanoucímu z Chorvatska a dvěma záplavám poblíž města, „Situace je strašná, jsme pod vodou,“ řekl dle Reuters Carlo Alberto Tesserin, člověk odpovědný za správu baziliky svatého Marka. A dodal, že pokud by voda stoupla dále, dostane se do všech vnitřních kaplí.

V Benátkách se v průběhu let pravidelně vyskytují přílivy, italsky zvané „acqua alta“. Jejich výskyt má na svědomí kombinace faktorů zhoršujících se klimatických změn – od stoupající hladiny moří, neobvykle vysokého přílivu až po pokles půdy. Pět takových „acqua alta“ způsobilo zatopení náměstí svatého Marka metrovou vodou i loni v listopadu.

Předvánoční období kazí velká voda i Řekům. Národní meteorologická služba EMY vydala varování před další silnou dešťovou sprchou, bouřkami a silným větrem. Varování platí až do 12. prosince. Škody způsobené dešťovou frontou Balkánský poloostrov očekává od ostrovů v Jónském moři až po Makedonii. Silné deště v oblasti Atén vedly k povodním a způsobily další problémy lidem, kteří se ještě vzpamatovávali z pondělních ničivých požárů. Řecká média píší o uvězněných řidičích na cestách a zatopených sklepech domů.

Pro středeční večer platí „varování před životu nebezpečnými povodněmi“ také pro západní Slovinsko. V Alpách se zase silné bouřky mají postarat až o metrový nános sněhu. Necelé dva dny po extrémních srážkách a sněžení v oblasti severního Středomoří se ženou další dešťová a sněhová mračna. Ta s sebou přinesou 100–150 milimetrů srážek, které spadnou na už tak nasáklou půdu v západním Chorvatsku, Slovinsku a severovýchodní Itálii. Varování před silnými záplavami podél jaderského pobřeží se očekávají do středy.

Reklama

Související témata:

Doporučované