Hlavní obsah

Nemůžeme na pomlázku? Prachmizerné svátky zažívá půl Evropy

Foto: bbearlyam, Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Evropa těchto dní sice nemá tak drastické uzávěry, jaké platily před rokem během první vlny koronaviru. V mnoha zemích se ale i letošní Velikonoce nesou ve znamení restrikcí. Kdo je na tom nejhůř?

Článek

Německo

Populární tradici, venkovní lovení velikonočních vajíček, Německo povolilo. Pobyt u prarodičů během velikonočních svátků je ovšem možný pouze v menších skupinách, píše The Guardian. Ve vnitřních prostorách se smí setkat nejvýše pět osob starších 14 let a ze dvou různých domácností.

Cesty na dovolenou v rámci Německa se nedoporučují, v hotelích po celé zemi se mohou ubytovat pouze lidé, kteří cestují za „nezbytnými a výslovně neturistickými“ účely, což platí například pro osoby na služební cestě. Stejná pravidla platí i pro kempy.

Cestování do Německa a z Německa je povoleno, ale cestující musí před nástupem na let předložit negativní PCR test, a to bez ohledu na to, zda je oblast, ze které cestují, klasifikována jako „riziková“.

Podívejte se, jak pěkné počasí boří plány vlád udržet své lidi v izolaci:

+6

Francie

Ve Francii vstoupí od sobotní 19. hodiny v platnost nové restrikce, které omezují pohyb na okruh deseti kilometrů od místa pobytu. Mezi výjimky patří např. cesty do práce, k lékaři nebo vyzvedávání dětí u rodičů či prarodičů. Francouzi na cestách budou stejně jako v České republice potřebovat čestné prohlášení.

Tato omezení již platí v Paříži a některých dalších departementech a ve středu večer je Emmanuel Macron svým prohlášením rozšířil. Zákaz vycházení od 19:00 do 6:00 byl vyhlášen pro celou zemi. Překvapivě však Macron uvedl, že pro lidi, kteří se chtějí o tomto velikonočním víkendu vydat někam za hranici 10 km, bude existovat „tolerance“, a to až do pondělní 19. hodiny.

Velká Británie

Anglie vstoupila do další fáze rozvolňování protikoronavirových opatření a tamní obyvatelé si tak mohou po několikaměsíční uzávěře užívat nových svobod. Povoleno je nově venkovní setkávání až šesti lidí nebo provoz venkovních sportovišť. Vzhledem k tomu, že ve většině Spojeného království je stále zakázáno nocovat mimo vlastní domov, obchody s nepodstatným zbožím jsou zavřené a hrozí sychravé počasí, web The Guardian předpovídá Velikonoce klidné.

Plán opatrného návratu k normálnímu životu v Anglii představil ministerský předseda Boris Johnson na konci února. Odehrává se ve čtyřech etapách, rozvolnění by mělo vždy předcházet vyhodnocení epidemické situace. Od 8. března se v Anglii otevřely školy a povoleno bylo venkovní setkání dvou lidí.

Další milník Anglii čeká za dva týdny, kdy se otevřou vytoužené venkovní prostory restaurací či kadeřnictví, posilovny a vnitřní bazény. Od 17. května by Angličané mohli navštěvovat vnitřní prostory restaurací a barů, zajít si do kina nebo se ubytovat v hotelu. Zvýší se i povolený počet lidí pro setkání vevnitř i venku.

Ve Skotsku podle BBC od pátku lidé nemusí zůstávat ve svých domovech, v příštích třech týdnech by se ale stále měli pohybovat na území svých obcí. Kadeřnictví, holičství, zahradní centra a obchody s domácími potřebami budou moci znovu otevřít od 5. dubna. Ve Walesu se 12. dubna otevřou všechny obchody, školy i služby. Rovněž se obnoví doprava mezi Anglií a Walesem, doposud bylo možné do Walesu vstoupit jen ze zásadních důvodů.

Belgie

V Belgii oficiálně probíhají velikonoční prázdniny od 3. do 18. dubna, letos ovšem začaly o týden dříve. Vláda uzavřela školy od 26. března v rámci zpřísnění dlouhodobé uzávěry.

Vláda v reakci na nárůst počtu nakažených rovněž zachovala zákaz nepodstatných cest do země a ze země. Zákaz cestování, který bude platit až do konce prázdnin, zkritizovala Evropská komise.

Takzvané „nedůležité“ cesty v rámci země jsou stále povoleny. To v praxi znamená, že lidé mohou vyrazit na několikadenní pobyty mimo domov. Rekreační parky, hotely a kempy jsou v provozu, ale restaurace a bary zůstávají zavřené.

Po nedávných chaotických scénách na bruselském nádraží, kde se srocovaly obrovské davy lidí čekajících na vlaky na pobřeží, se lidem doporučuje, aby se vyhnuli návštěvě letovisek, jako jsou Oostende a Knokke. Belgická železniční společnost SNCB uvedla, že na Velikonoce snižuje kapacitu vlaků směřujících k pobřeží na 50 procent.

V pátek navíc soud v Bruselu rozhodl, že Belgie musí do 30 dní schválit „pandemický“ zákon pro současná opatření, nebo musí omezení zrušit.

Španělsko

Ve Španělsku nadále platí výjimečný stav a zákaz nočního vycházení, který se ale v jednotlivých regionech liší. Čtvrtá vlna koronaviru si začíná vybírat svou daň.

Cestování mezi jednotlivými regiony je povoleno pouze z naléhavých důvodů, což mnoha Španělům znemožňuje velikonoční výlety nebo návštěvy příbuzných. Některým lidem tato omezení vadí zejména proto, že návštěvníci z jiných evropských zemí mohou do Španělska cestovat letecky či lodí, pokud se prokážou negativním výsledkem PCR testu. Ten nesmí být starší než 72 hodin.

Španělsko také podle webu El País změnilo dosavadní nařízení ohledně nošení roušek na veřejnosti a nově bude vyžadovat, aby lidé měli zakrytá ústa a nos na všech vnitřních i venkovních veřejných místech včetně pláží. Dosud platilo, že roušky jsou povinné jen tam, kde nelze dodržet doporučené jedenapůlmetrové odstupy mezi lidmi.

Do Španělska se i tak vydávají turisté. Nedávno se do Madridu před domácími restrikcemi pokusili utéct Francouzi, tisíce Němců se vypravily na Mallorku. Tu totiž Německo nepovažuje za rizikovou oblast.

Portugalsko

Portugalské ministerstvo vnitra tento týden oznámilo, že lidé cestující ze zemí, kde se v předchozích 14 dnech vyskytlo více než 500 případů na 100 tisíc obyvatel, budou muset být po příjezdu v karanténě po dobu dvou týdnů.

Do země navíc mohou přicestovat pouze na nezbytně nutnou pracovní cestu. Karanténa se kvůli nakažlivým mutacím koronaviru vztahuje také na osoby, které cestují z Velké Británie, Brazílie či Jihoafrické republiky.

Všichni přijíždějící se musí prokázat negativním PCR testem starším méně než 72 hodin. Lety do a ze Spojeného království a Brazílie zůstávají zakázány s výjimkou repatriačních letů.

Portugalsko se od 15. března nachází v první etapě uvolňování protiepidemických opatření, v níž bylo například obnoveno prezenční vyučování na základních školách. Další etapy, pokud epidemie bude i nadále na ústupu, jsou v plánu po Velikonocích a na konci dubna.

Itálie

Celá Itálie bude o velikonočním víkendu v tzv. „červené zóně“, rovněž bude platit zákaz cestování mimo domovská města i mezi regiony. Lidé však stále mohou cestovat do zahraničí. Minulý týden vláda zavedla pro každého, kdo přijede z členské země Evropské unie před 6. dubnem, povinnost podstoupit pětidenní karanténu a na jejím konci se podrobit testu na koronavirus. Podobná opatření byla již dříve zavedena pro země mimo EU.

Opatření v červených zónách nejsou tak přísná jako ta, která platila loni na jaře, lidé nejsou nuceni zůstat doma. Mohou chodit na procházky nebo cvičit v blízkosti domova a maximálně dvě osoby (nepočítají se děti do 14 let) smějí navštívit jinou domácnost v rámci svého města, avšak maximálně jednou denně. Rodiny mohou ve většině regionů odcestovat i na chaty. To zakázala např. Sardinie.

Řecko

V Řecku se od pondělí znovu otevřou malé maloobchodní prodejny v takzvaném režimu „click-away“ a „click-in-shop“, což znamená, že spotřebitelé se budou muset objednat a dodržet tříhodinový limit pro nákup.

Bary a restaurace zůstávají zavřené a vláda hrozí zpřísněním postihů těm majitelům provozoven, kteří před nimi dovolí zákazníkům postávat s nápoji. Zákaz pohybu však vláda zmírnila. Od soboty budou moci lidé jezdit za hranice své obce, aby si zacvičili nebo se nadýchali čerstvého vzduchu.

I na Krétu dorazili minulý víkend Němci, kteří se museli prokázat potvrzením o očkování nebo negativním PCR testem. Hotely jsou zavřené, většina turistů se ubytovává v penzionech nebo v pronajatém ubytování. Před Velikonocemi přijeli také Britové, kteří mají v Řecku ve vlastnictví domy. Nově příchozí jsou povinni se na týden izolovat a budou muset dodržovat přísná opatření. Nadto musí po skončení karantény informovat úřady o svém pohybu prostřednictvím textových zpráv.

Irsko

V Irsku nadále platí pandemická omezení na nejvyšší možné úrovni, přičemž pro cestující ze 32 zemí, které jsou považovány za vysoce rizikové, platí povinná 12denní karanténa v hotelu. Od 6. dubna bude na karanténním seznamu dalších 26 zemí - žádná z EU však nepřibyde.

Místní zdravotnické úřady chtěly na soupis přidat ještě více zemí včetně Francie, Německa, Itálie a Spojených států, narazily ale na odpor generálního prokurátora a ministerstva zahraničí.

Reklama

Doporučované