Hlavní obsah

Exekutoři: Nejčastěji vymáháme menší dluhy do deseti tisíc korun

Foto: Vojtěch Blažek

Exekuci má v Česku 821 tisíc lidí. V průměru má jeden dlužník více než pět exekucí.

Reklama

Exekutoři nejčastěji vymáhají buď menší částky, nebo pak velké sumy nad sto tisíc korun, ukazuje aktuální statistika.

Článek

Podle nejnovějších statistik Exekutorské komory, které před svátky zveřejnila, vyplývá, že nejvíce exekucí je vedeno kvůli drobné částce – řádově do deseti tisíc korun. Jde celkem o 2,4 milionu pohledávek, které tak tvoří zhruba 46 procent všech exekucí.

Méně pozitivní je, že na druhém místě je opačný extrém, tedy nejvyšší možné dluhy v relaci od sto tisíc korun a výše. Takových pohledávek se podle statistik vede 772 tisíc, což je skoro 15 procent ze všech exekucí.

Na třetím místě jsou naopak opět částky v rozmezí mezi deseti až 20 tisíci korunami. Těchto pohledávek se eviduje 750 tisíc.

„Pevně věříme, že tyto informace přispějí k náležité celospolečenské diskuzi o exekuční problematice, která bude založena na objektivních datech,“ říká Lenka Desatová, mluvčí Exekutorské komory.

Nové data totiž profesní organizace vytvořila kvůli diskuzi, která vznikla kolem projednávání novely exekučního řádu. Jde o legislativu, která má upravovat působení exekutorů, a dotýká se klíčových témat jako je místní příslušnost exekutorů a principu, že jeden dlužník by měl mít jednoho exekutora.

Podle Radka Hábla z Institutu prevence a řešení předlužení, který zároveň stojí za projektem Mapa exekucí, může za vysokou mírou těch nejmenších dluhů být i to, že jsou exekuce z minulé dekády, kdy se vyplatilo vymáhat i velmi nízké částky.

„Ta data mohou být naředěná minulostí. Je možné, že se v posledních letech mění a posouvají do vyšších částek,“ říká Radek Hábl s tím, by potřeboval znát tato data do většího detailu, aby je mohl interpretovat.

Stejně tak podle něj vysoké částky nad sto tisíc mohou být způsobené tím, že jde o exekuce jak fyzických osob, tak i firem, kde jsou pravděpodobnější vyšší částky.

V Česku se vedlo začátkem letošního roku 4 679 186 exekucí, které jsou vedené proti více než 821 tisícům dlužníků. V průměru je to tak více než pět exekucí na jednoho dlužníka. Jde o údaje Exekutorské komory k únoru letošního roku.

Reklama

Doporučované