Hlavní obsah

Exekutor prodává dům, v němž žije bratr Davida Ratha. Kvůli trestu expolitika

Foto: Seznam Zprávy

Pokud David Rath neuhradí peněžitý trest, hrozí mu náhradní – 2,5 roku ve vězení navíc.

Reklama

Michal Rath, bratr Davida Ratha, má za to, že náhlá změna trvalého pobytu není náhoda a má k nemovitosti přitáhnout pozornost.

Článek

Bývalý středočeský hejtman David Rath má soudu uhradit druhou půlku desetimilionového peněžitého trestu, který mu byl vyměřen v první větvi jeho kauzy. Na přelomu roku se ovšem zbavil všech svých nemovitostí a nechal si jen polovinu domu ve středočeských Zbuzanech, v němž žije jeho bratr Michal. Rath si do domu nechal i přepsat trvalé bydliště. A na nemovitost se teď zaměřil exekutor Ivo Luhan, upozornil server iRozhlas.cz.

„Soudní exekutor JUDr. Ivo Luhan rozhodl o provedení exekuce prodejem nemovité věci k vymožení pohledávky oprávněného včetně příslušenství, nákladů oprávněného a nákladů exekuce,“ cituje iRozhlas.cz z exekučního příkazu. Vymáhaná částka podle exekučního příkazu činí 5,79 milionu korun, odměna exekutora Luhana dosahuje částky 650 tisíc korun.

David Rath se s bratrem Michalem dlouhodobě pře o dědictví po otci. Michal Rath má za to, že náhlá změna trvalého pobytu není náhoda a má k nemovitosti přitáhnout pozornost exekutorů. Bratr David chce podle něj zabránit tomu, aby exekutora zajímaly nemovitosti, které na přelomu roku rozprodal rodině, líčí ve své zprávě iRozhlas.cz.

Dle Rathova advokáta je hodnota podílu jeho klienta ve výši zhruba 9 milionů. Michal Rath ale oponuje, že si nechal udělat znalecký posudek a ten vyčíslil cenu domu maximálně na čtvrtinu této částky.

Rathovi uložil soud peněžitý trest za korupci při zadávání tendru na rekonstrukci zámku v Buštěhradu na Kladensku. První polovinu trestu uhradil Rath již letos v únoru.

Rath dostal loni v červnu za přijímání úplatků při výběrovém řízení na opravu Buštěhradu sedmiletý trest vězení. Soud mu nařídil zaplatit deset milionů a na sedm let mu zakázal působit ve výkonných funkcích v samosprávě. Stanovil také náhradní trest 2,5 roku vězení pro případ, že by Rath peněžitý trest neuhradil.

Reklama

Související témata:

Doporučované