Hlavní obsah

Exekutor se ptá bank, jaký majetek u nich má Česko. Jde mu o miliardy

Foto: Profimedia.cz

Exekutor zjišťuje, jaký majetek má Česko na účtech v Rakousku a Německu.

Reklama

Má u vás Česká republika účet a na něm nějaké peníze, ptají se exekutoři v zahraničních bankách v souvislosti s kauzou Diag Human.

Článek

Letitý spor mezi státem a firmou Diag Human má od tohoto týdne ve dvou státech další pokračování.

Exekutoři v Rakousku a Německu začali tento týden zjišťovat, jaký majetek tam má Česká republika. Podle informací Seznam Zpráv se v první fázi obrátili na zdejší banky. Od nich chtějí vědět, zda u nich má Česko své účty a jaký objem peněz na nich případně je.

K tomuto kroku došlo poté, co rakouský exekuční soud uznal evropský exekuční příkaz ve prospěch společnosti Diag Human. Stejné rozhodnutí bylo v uplynulých dnech vydáno i v Německu. Firma tvrdí, že se proti tomu nelze odvolat – jen uplatnit některé námitky. A pohledávku ve výši 14,5 miliardy korun lze vymáhat v celé Evropské unii.

„Exekuce v Rakousku i Německu je nařízena a probíhá různě podle tamních procesních pravidel,“ uvedl pro Seznam Zprávy právní zástupce Diag Human v Česku Jan Kalvoda.

„Obecně mohu potvrdit, že je pro tyto účely zjišťován majetek České republiky, jako v případě exekuce na majetek jakéhokoli jiného dlužníka. Exekuce je uplatněna i v Belgii,“ doplnil Kalvoda.

Ministerstvo zdravotnictví prostřednictvím své mluvčí Gabriely Štěpanyové uvedlo, že Diag Human se exekucí a dalšími s ní spojenými kroky snaží obejít dřívější rozhodnutí soudů, které daly Česku za pravdu. Tedy že firma na peníze nemá nárok. Navíc ministerstvo odmítlo i tvrzení, že se stát nemůže proti exekuci bránit.

Diag Human na to reaguje slovy, že v době soudních rozhodnutí, jimiž argumentuje resort zdravotnictví, nebyla ještě skončena obchodní arbitráž. A v současné době tak soudy rozhodují za odlišné situace.

Soudní tahanice mezi firmou a Českem začala už v roce 1996 a předmětem pře je údajně překažený obchod s krevní plazmou. Dosud stát všechny nároky Diag Human odmítal.

Podobně jako nyní, tak již v roce 2017 se Diag Human snažil dostat k českým penězům v Lucembursku. Jenže tehdy na účtech zdejších bank žádné peníze nebyly.

V říjnu 2017 přitom tehdejší poslanec a nynější premiér Andrej Babiš v Poslanecké sněmovně veřejně prohlásil, že ještě jako ministr financí česká aktiva stahoval.

„My jsme prohráli s Diag Human v Lucembursku za 14 miliard. Já jsem ještě jako ministr financí stahoval naše aktiva na základě jednoho bezvýznamného dopisu, kde někdo napsal, že chce podnikat s krevní plazmou,“ uvedl tehdy Babiš ve Sněmovně.

Není tak v současné době jasné, jaký majetek Česka zjistí exekutor na českých bankovních účtech v Rakousku a Německu.

Miliardový spor mezi státem a Diag Human ani v dalších státech ještě nekončí. Naposledy tato společnost uspěla v Belgii. Odtud zatím prý Česko svůj majetek nestáhlo.

„Podle našich informací ke stahování uměleckých děl ani jiného majetku z Belgie ze strany Ministerstva kultury nedošlo,“ uvedla Petra Hrušová z tiskového oddělení Ministerstva kultury.

Stát naopak v minulosti uspěl v dalších zemích: v Rakousku, Švýcarsku, Lichtenštejnsku, USA, ve Francii a také v Nizozemsku.

Navíc mezi firmou a státem probíhá ještě mezinárodní arbitráž. Ta by mohla skončit v průběhu příštího roku.

Reklama

Doporučované