Hlavní obsah

Exekutorka je před soudem. Podle obžaloby zpronevěřila 26 milionů

Foto: Shutterstock.com

Obžalovaná jako soudní exekutorka vymáhala plnění od jednotlivých povinných a v rozporu se svými povinnostmi je nevyplácela oprávněným v konkrétních exekučních řízeních.

Reklama

Olomoucký krajský soud dnes otevřel případ bývalé přerovské soudní exekutorky Jitky Studené, obžalované ze zpronevěry a zneužití pravomoci úřední osoby.

Článek

V rozsáhlém případu, který policisté mapovali několik let, figuruje 281 poškozených. Podle žalobce žena zpronevěřila více než 26 milionů korun. Studená se z dnešního jednání omluvila, soud však omluvu nepřijal a rozhodl se ji nechat předvést policií. Jednání bude pokračovat ve středu.

„Obžalovaná jako soudní exekutorka vymáhala plnění od jednotlivých povinných a v rozporu se svými povinnostmi je nevyplácela oprávněným v konkrétních exekučních řízeních. V obžalobě je zahrnuto 281 poškozených. Jde o zpronevěru finančních prostředků ve výši přes 26 milionů korun. Tyto peníze se dostaly do dispozice exekutorského úřadu. Povinností paní obžalované bylo vyplatit je oprávněným, ale podle našich zjištění je používala na jiné účely,“ řekl dnes brněnský krajský státní zástupce Petr Mazálek.

Obžaloba zahrnuje období činnosti tohoto exekutorského úřadu, jde o roky 2009 až 2013. Exekutorský úřad obžalované podle zjištění zanikl na jaře roku 2013, asi o rok později se objevila první trestní oznámení.

Studená má podle žalobce několik záznamů v rejstříku trestů za podobnou trestnou činnost. „Šlo o jednotlivé skutky, které se posuzovaly na příslušných okresních soudech, než se zjistil rozsah trestné činnosti,“ uvedl žalobce. Na kauzu se zaměřili jihomoravští specialisté z odboru hospodářské kriminality na základě žádosti o změně místní příslušnosti kvůli možné podjatosti jejich kolegů. „Vyšetřování kauzy bylo velmi náročné, obviněná se dobře orientovala v trestním řízení a bylo navíc třeba projít a zmapovat tisíce exekutorských spisů,“ uvedl loni mluvčí jihomoravské policie Pavel Šváb.

Žena stanula před přerovským soudem už v roce 2008. Zodpovídala se tehdy z toho, že odmítla vydat zpět do konkurzní podstaty pražské firmy WTA Finance Consulting, u níž dříve prováděla exekuci, téměř 2,5 milionu. Studená tehdy vinu odmítala s tím, že měla jiný právní názor. Proces se vlekl několik let, za porušení povinnosti v řízení o konkurzu dostala nakonec podmíněný trest. Kauza tehdy budila pozornost i proto, že Studená v minulosti v Přerově působila jako státní zástupkyně a také u policie. Ze seznamu exekutorů podle webu profesní komory vypadla v roce 2013, v jejím obvodu ji nahradil jiný exekutor.

Reklama

Související témata:

Doporučované