Hlavní obsah

Existují dvě tváře Miloše Zemana. Tu soukromou si užívám, říká americký velvyslanec King

Výzva Jiřího Hoška s americkým velvyslancem Stephenem B. Kingem.Video: Jiří Hošek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Mezi českým prezidentem a velvyslancem Spojených států v ČR Stephenem Kingem existuje vzájemná „pozitivní chemie“. Vztahy s Hradem jsou tak výrazně lepší než s jeho předchůdcem Andrewem Schapirem. Ambasador USA ve Výzvě mluví také o neuskutečněné cestě Miloše Zemana do Bílého domu a o tom, proč Washington znovu soustředí svou pozornost na střední Evropu.

Článek

Velvyslancem v Česku je už víc než rok a půl. Když v lednu 2017 po inauguraci prezidenta Donalda Trumpa dostal nabídku stát se ambasadorem, Stephen King vůbec neváhal a jeho volba padla na Českou republiku. Pomohlo k tomu i přátelství s někdejším americkým velvyslancem v ČR Richardem Graberem.

„On je z Milwaukee, což je kousek od místa, kde žiju ve Wisconsinu. Vrátil se po třech letech působení v České republice a když jsme se sešli vždy se řeč stočila na to, jak skvělá to pro něj v České republice byla zkušenost. Že je to vynikající země, s krásnou přírodou, milými lidmi, krásnou rezidencí, takže když jsem dostal tu nabídku, prostě jsem vyhrkl: „Do České republiky!“ vzpomíná King.

Zemanův humor

Hned při prvním setkání s prezidentem Zemanem na konci roku 2017 se pak mezi nimi začal budovat pozitivní vztah.

„Prostě je mezi námi chemie, chcete-li. Stanovili jsme si určité závazky týkající se rozvoje našeho vztahu. Nejenže to funguje skvěle, ale dokonce se to stále zlepšuje,” uvádí 77letý byznysmen, který vyrůstal v Chicagu.

„Soukromě se mi líbí jeho smysl pro humor. Někdy se spolu zasmějeme. Jeho veřejnou tvář, to nechávám na něm a na České republice,“ dodává King.

Věří, že osoba velvyslance může vztahy dvou zemí ovlivnit. King to řekl v narážce na svého předchůdce Andrewa Schapira, který s Milošem Zemanem dobře nevycházel.

Ani „pozitivní chemie“ na ose King – Zeman ale zatím druhému jmenovanému neumožnila splnit si sen v podobě přijetí Donaldem Trumpem v Bílém domě. Velvyslanec King se vyhnul odpovědi na otázku, co dělá Miloš Zeman špatně.

Za „velmi významnou událost“ ale ambasador označil březnovou návštěvu premiéra Andreje Babiše ve Spojených státech a nepřímo tak naznačil, že to byla ona velká návštěva vrcholného českého politika ve Washingtonu.

King nepotvrdil, že u americké strany Zemanovi škodí úzké vazby na Rusko a podpora čínských aktivit. „Nebudu hodnotit aktivity pana prezidenta. To přenechám Čechům,“ uvedl.

Stephen King se prý nesnaží Miloše Zemana přesvědčit, aby přehodnotil svou podporu čínské firmy Huawei, což je v přímém rozporu se současnou americkou politikou. „Co můžeme udělat je vzít to, co víme o této technologii a jejím výrobci a upozornit na to své spojence. Předložit fakta a ukázat, co víme o důvěryhodnosti této konkrétní technologie,” dodal King.

Agresivní Rusko

Přiznal, že se v posledních deseti letech americká zahraniční politika soustředila na jiné části světa. Podle něj není daleko od pravdy, že USA podcenily vývoj ve střední a východní Evropě. To se ale mění.

„Je poměrně zřejmé, že pozornost se nyní obrací na tuto část světa, protože tato část Evropy stojí v první linii obrany proti agresivním činům a nepřátelským aktivitám Ruska,“ říká King a zdůrazňuje důležitou roli Severoatlantické aliance pro bezpečnost této části Evropy. „Rusko nikdy nenapadne člena NATO. A proto jsme tady. Byli jsme tu včera, jsme tu dnes, budeme tu zítra,“ dodává velvyslanec USA.

Kvituje také, že v České republice nevidí útoky na svobodná a nezávislá média nebo justici v té podobě, jako se tomu děje v Polsku a Maďarsku. Českou občanskou společnost považuje ambasador za „velmi silnou“. O současných demonstracích proti Andreji Babišovi a jeho ministryni spravedlnosti prý do Washingtonu v diplomatických depeších píše: „Vítejte ve zdravé demokracii“.

Reklama

Doporučované