Hlavní obsah

Exkluzivně: Bílí koně potápějí Andreje Babiše

Foto: Profimedia.cz

Dva měsíce od chvíle, kdy dorazí českým úřadům oficiální překlad závěrečné auditní zprávy, má Andrej Babiš na to, aby vyřešil svůj střet zájmů.

Reklama

Seznam Zprávy přinášejí kompletní překlad závěrečné auditní zprávy Evropské komise ke střetu zájmů českého premiéra.

Článek

Nejvážnější problém českého premiéra Andreje Babiše, který mu ničí reputaci v Evropské unii, ohrožuje byznys holdingu Agrofert a nahrává jeho politickým protivníkům, kteří jinak mají problém narušit jeho mantru o úspěšném vládnutí. Tím je závěrečná auditní zpráva Evropské komise, která dorazila na přelomu listopadu a prosince do Česka a jejíž kompletní překlad do češtiny nyní jako první přinášejí Seznam Zprávy.

Audit jednoznačně konstatuje, že Andrej Babiš je ve střetu zájmů a nadále ovládá agrochemický komplex více než 250 firem. Tyto firmy tak nemají podle unijních pravidel nárok na podporu z peněz daňových poplatníků.

V ohrožení jsou tak stovky milionů korun z českého rozpočtu, které už Agrofertu ministerstva proplatila nebo přislíbila.

Přinášíme kompletní profesionální překlad zhruba 240stránkového dokumentu. Některé části jsme zveřejnili už dříve. Nyní nově přibyla „nejhutnější pasáž“ popisující jednotlivé problematické projekty, na něž měly do firem z impéria Agrofert putovat evropské i české peníze.

Auditoři ve svých zjištěních nešetří ostrými slovy, padají dokonce výrazy jako „využívání bílých koní“.

Projděte si v galerii nově přeložené pasáže auditu, které zahrnují hodnocení jednotlivých operačních programů, z nichž firmy z Agrofertu čerpaly peníze. Jsou mezi nimi i dnes již proslulé projekty, jako je linka na inovativní toustový chleba s dotací 100 milionů korun:

+153

Pozornost kromě linky na „hedvábný“ chléb přitáhl i projekt společnosti Synthesia, která chtěla načerpat bezmála dva miliony korun na školení zaměstnanců. Aby si vylepšila hodnocení, rozhodla se do žádosti zapojit rodinné Zámečnictví Šejvl. Získala tak více bodů díky kritériu podpory malých a středních podniků.

„Nakonec, na základě informací z médií mají útvary Komise za to, že partnerská firma Zámečnictví Šejvl s.r.o. o své účasti na projektu vůbec nevěděla. Tato skutečnost pouze potvrzuje podezření útvarů Komise, že tito ‚projektoví partneři‘ byli využívaní jako ‚bílí koně‘ pro velké podniky, aby získaly více bodů v rámci výběrového řízení, ale kteří ve fázi realizace projektu nehráli žádnou roli,“ píše se v závěrečné zprávě evropských auditorů mimo jiné i s odkazem na článek Seznam Zpráv.

Unijní kontroloři tak nepřistoupili na námitky, které zaslala česká strana. Ta argumentovala například tím, že dotace nakonec vůbec čerpána nebyla. Kromě toho v připomínkách s pořadovými čísly 409 až 414 vysvětlují české úřady, že výzva byla koncipována tak, že střední a malé podniky by bez účasti větších partnerů měly problémy z ní čerpat. Minimální částka půl milionu korun prý byla příliš vysoká na to, aby ji uměly malé firmy využít.

„Řídicímu orgánu se doporučuje navrhovat projektové výzvy takovým způsobem, aby byly zvýhodněny malé a střední podniky a bylo zajištěno, že zapojení malých a středních podniků je výrazné,“ radí v závěrečné zprávě Komise českým dotačním úředníkům, jak mají napříště postupovat.

Doporučení a zejména požadavků na českou stranu obsahuje 240stránkový dokument celou řadu. Tím klíčovým je, jak se vypořádá Andrej Babiš a potažmo celá česká státní správa s premiérovým střetem zájmů.

Ten auditní zpráva rozebírá na prvních sedmi desítkách stran. Krok za krokem vyvrací tvrzení Andreje Babiše, že není ve střetu zájmů, protože Agrofert vložil do svěřenských fondů.

Projděte si úvodní pasáž o střetu zájmů v galerii níže:

+72

Klíčovou roli přitom přisuzují i manželce premiéra Monice Babišové.

Ta zasedá v radě protektorů – tedy těch, kteří dohlížejí na svěřenské správce, že plní své povinnosti.

„Manželka pana Babiše není osobou blízkou jen ve vztahu k panu Babišovi, ale je také členkou rady protektorů jakožto rodinný protektor v obou svěřenských fondech (AB private trust I a AB private trust II). Jako rodinného protektora ji jmenuje a odvolává pan Babiš jako zakladatel a obmyšlená osoba obou svěřenských fondů kdykoli, dle svého uvážení a s okamžitým účinkem,“ popisují auditoři fungování fondů.

V rozsáhlém dokumentu ovšem nezůstávají auditoři jen u rodinných vazeb. Vysvětlují, že podle jejich analýzy byly fondy založeny protiprávně. Neboli že se svých firem Andrej Babiš nikdy doopravdy nezbavil.

Obojí znamená, že Agrofert nemá nárok na jakoukoliv podporu z veřejných peněz, což by pro holding znamenalo ztrátu až čtyř miliard ročně nejen na evropských dotacích, ale také třeba na veřejných zakázkách.

Ještě před Vánoci jsme publikovali překlad toho nejdůležitějšího: závěrů, ke kterým auditoři dospěli. Tedy posledních 20 stran ze zhruba 240stránkového dokumentu. Na nich jsou mimo jiné konkrétní kroky, které mají české úřady podniknout.

+15

Pro správné pochopení přidáváme i závěry z předběžné zprávy, kterou jsme nechali na konci letošního jara také přeložit.

+5

Premiér Babiš závěry auditu opakovaně odmítl. Podle jeho verze ve střetu zájmů není, protože vyhověl českým zákonům (lex Babiš). Česko podle něj kvůli záležitosti nepřijde o žádné peníze z evropských zdrojů. „Předpokládám, že Česká republika se bude proti nesmyslnému vykládání českého práva Bruselem bránit i nadále. A úspěšně,“ citovala Babiše agentura ČTK.

Postoj holdingu Agrofert je Babišově reakci velmi podobný. Jakákoliv pochybení dlouhodobě odmítá a vyjádření auditorů hodlá podrobit pečlivému zkoumání. Hrozí proto také, že se obrátí na soudy.

Z hlediska Evropské komise je ale v podstatě vyřešeno. Zpráva je definitivní a jediné, o čem se nyní bude jednat, jsou výše takzvaných korekcí neboli „pokut“ za špatné rozdělování fondů. Tam může ještě Česká republika dopad premiérova střetu zájmů, který by nyní skončil na bedrech daňových poplatníků, zmírnit.

Reklama

Doporučované