Hlavní obsah

Exkluzivně: Filip Horký zpovídal jednoho z nejvlivnějších lidí v EU: „Jste srdcem Evropy. Migraci vyřešíme, Putin chce EU oslabit“

Exkluzivní interview Filipa Horkého s prvním místopředsedou Evropské komise Fransem Timmermansem. Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Češi mají skeptický vztah k jakékoli formě moci, jsou vůči ní ironičtí, čímž vyjadřují svou nezávislost, individualitu a svobodu. Považuji to za integrální součást české kultury a respektuji to, říká v exkluzivním rozhovoru z Bruselu první místopředseda Evropské komise Frans Timmermans. Podívejte se na další Obzor Filipa Horkého.

Článek

Nemáte ohledně EU žádnou obsesi nebo fobii, jste jen skeptičtí. S tím se dá pracovat, nemám žádný problém, váš postoj je ironický a skeptický, tohle je součástí, říká Frans Timmermans.

V rozhovoru došlo i na řadu dalších otázek. Jako je třeba postoj české vlády k EU a případný český odchod. „Myslím si, že česká vláda má obrovský zájem o evropské otázky. Česká republika je srdcem Evropy. Je potřeba si uvědomit, že z projektu, jako je Evropská unie, nelze jen tak odebrat srdce. Já jsem mnohem starší než vy a pořád si ještě živě pamatuji, jaké to bylo, když byla Evropa rozdělená, jak prahli Češi po svobodě,“ tvrdí Timmermans, který několikrát zmínil, že je připraven diskutovat v České republice o fungování EU a její budoucnosti.

Velkým tématem, především ve střední Evropě, jsou také povinné migrační kvóty. V rozhovoru zazněl i český argument, který v minulosti pronesl také prezident republiky Miloš Zeman: „My jsme je sem nepozvali.“

„Jistě. Nepozval je nikdo. Představte si, že byste žil s rodinou někde v Sýrii a někdo vám vybombardoval dům. Nebo použil při útoku plyn. Sám jako otec bych okamžitě chtěl svou rodinu odvézt ze země a hledal bych útočiště kdekoliv. Také bych se snažil dostat se do Evropy, protože bych věděl, že tam budu v bezpečí před válkou a násilím,“ popisuje Timmermans svůj přístup a dodává, že Evropská unie musí najít společné řešení, protože byla vybudována na principu solidarity. Unie se podle jeho názoru musí posunout do další fáze, aby našla udržitelné řešení, které bude přijatelné pro všechny členy.

Reportér Filip Horký se jednoho z nejvlivnějších lidí v Evropské komisi zeptal i na přístup k Rusku. „Světonázor pana Putina spočívá v představě, že Rusko bude silné, pokud budou jeho sousedi slabí. Proto se chová tak jako na Ukrajině. Proto podporuje síly v Evropě, které chtějí Evropskou unii rozložit. Putinovi leží na srdci nejlepší zájmy Ruska, nikoliv nejlepší zájmy Evropy,“ říká.

Jak se dívá na skeptický přístup České republiky k Evropské unii? Měla by být Evropská unie více sebevědomá ve vztahu k Rusku? Poškozují výroky prezidenta Zemana EU? Podívejte se na rozhovor v úvodním videu.

Obzor Filipa Horkého sledujte každých čtrnáct dní v úterý ve 20:30 na Televizi Seznam.

Nemáte Televizi Seznam stále naladěnou? Pomůže vám náš návod.

Reklama

Související témata:

Doporučované