Hlavní obsah

Exkluzivně k vraku Titaniku. Nová atrakce sáhne turistům hluboko do kapsy

Společnost Blue Marble Private vezme už příští rok turisty k vraku Titaniku.

 

Reklama

Od května příštího roku se budou moci první zájemci podívat k vraku kdysi luxusního parníku Titanik. Ten leží víc než sto let na mořském dně.

Článek

V roce 1912 byla plavba první třídou Titaniku jedním z nejdražších možných způsobů cestování. Víc než sto let poté se dá říci totéž o ponoru k vraku tohoto zaoceánského parníku. Hluboko do kapsy si totiž sáhnou turisté, kteří se k němu vydají s londýnskou cestovní kanceláří Blue Marble Private. Ta chce k troskám lodi už v květnu roku 2018 poslat první zájemce.

Robert Ballard a jeho tým objevili pozůstatky Titaniku už před skoro dvaatřiceti lety. Zájem o nejznámější námořní katastrofu 20. století je ale nadále vysoký. Zároveň by se mohlo jednat o jednu z posledních příležitostí k návštěvě. Studie z roku 2016 totiž předpovídá, že vrak mohou během dalších deseti až dvaceti let rozložit bakterie.

Lístek za 2,6 milionu? Obsazeno

Na osmidenní cestu lidé vyrazí z kanadského Newfoundlandu. Turisty pak společnost dostane čtyři kilometry pod hladinu oceánu přímo k Titaniku, a to pomocí speciálních ponorek z titanových a uhlíkových vláken.

První plavba je zcela obsazena. Jeden zájemce za ni zaplatí v přepočtu 2,6 milionu korun. Cestovní kancelář v tiskové zprávě uvádí, že tato cena je po inflaci ekvivalentní jako cena do první třídy při první plavbě Titaniku z Anglie do New Yorku.

Cestovní společnost počítá s tím, že bude mít časem konkurenci. Ke stejnému záměru se už přihlásila společnost z Los Angeles, ta ale ještě musí upřesnit podmínky.

Titanik v Číně

Jste sice „titanikoví" nadšenci, ale máte strach z mořské vody? Ani to nebude v budoucnu problém. Čína ve vnitrozemské provincii S’-čchuan v současné době buduje repliku Titaniku ve skutečné velikosti.

Projekt bude zahrnovat reprodukci původních prvků zaoceánského parníku. Nebude chybět ani bazén, taneční sál nebo divadlo. Loď bude trvale kotvit na řece Čchi-ťiang.

Reklama

Související témata:

Doporučované