Hlavní obsah

Exkluzivně o PPF: Význam Číny v našem byznysu postupně poklesne

To je na Česku zvláštní, máte úspěšnou firmu a nejste na ni pyšní, uvažuje v rozhovoru pro Seznam Mel Carvill z Home Creditu.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Příběh Huawei je důsledkem ústupu od globalizace a tento ústup není dobrý pro svět, tvrdí Mel Carvill z představenstva Home Creditu.

Článek

Jsem si jistý, že naše hovory poslouchá hodně lidí. Tak reaguje Mel Carvill, člen představenstva skupiny Home Credit v exkluzivním rozhovoru pro Seznam na otázku, zda se po varování řady úřadů pro kyberbezpečnost proti čínským firmám, neobává o obsah své komunikace.

„V konkrétním příběhu Huawei ale musí teprve vyjít najevo, zda se to skutečně děje, to zatím nevíme,“ upozorňuje vysoce postavený manažer firmy, která je klenotem podnikání investiční skupiny PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera. Spoluvlastníkem Home Creditu je pak skupina dvanáctého nejbohatšího miliardáře Jiřího Šmejce.

Druhý díl rozhovoru s Melem Carvillem.Video: Adam Junek, Seznam Zprávy

Právě PPF a Home Credit zmínil prezident Miloš Zeman jako jednu z firem, jejichž byznys by mohl být ohrožen postupem Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost, který označil firmu Huawei za bezpečnostní riziko. Že zmínili zástupci Home Credit jisté obavy, pak uvedla i ministryně průmyslu Marta Nováková.

„Nemyslím, že bychom se v našem podnikání cítili nějak zvlášť ohroženi. Naše postavení v Číně je dobré,“ komentoval to v rozhovoru pro Seznam Carvill. „Ale jako realista dodávám, že pokud se pokazí vztahy mezi dvěma zeměmi, vždycky existuje možnost vedlejších škod,“ uvedl s tím, že není na jeho posouzení, zda právě kvůli Huawei by se vztahy Česka a Číny mohly zhoršit.

Zda by případné rozhodnutí regulačních úřadů o vyřazení Huawei z dodávek technologií pro telekomunikační infrasturukturu, ovlivnilo byznys PPF, která má kromě česko-slovenského O2 nově v portfoliu také východoevropská aktiva Telenoru, komentoval Carvill jednoduše: „V našem byznysu, ať už jde o bankovnictví nebo právě telekomunikace, se řídíme danými pravidly. Jakmile se pravidla změní, musíme se přizpůsobit. My jsme ti, kdo pravidla přijímají, ne vytvářejí.“

Jak významná je Čína pro byznys skupiny? Proč její význam v rámci podnikání PPF a Home Creditu postupně poklesne? A jak se vyvíjí obří bankovní transakce na českém trhu, kdy se mají spojit Air Bank, Home Credit a Moneta Money Bank? Podívejte se v exkluzivním interview nahoře ve videu.

Rozhovor je součástí ekonomického magazínu Byznys, který vysílá celoplošná Televize Seznam každý všední den od 14:00 a v reprízách od 18:15 a 22:30.

Jak nás naladit? Jednoduchý návod najdete ZDE.

Reklama

Doporučované