Hlavní obsah

Exkluzivně. Policie se zajímá také o Babišovu dceru a švagra. O podvodu věděli, tvrdí

Reportér Vojtěch Blažek o nových informacích ke kauze Čapí hnízdo.

 

Reklama

Příbuzní i manažeři jednali na Babišův pokyn, tvrdí detektivové. Pomohli prý podvodem získat dotaci na Čapí hnízdo.

Článek

Na seznamu lidí, které chce policie obvinit kvůli dotaci pro Čapí hnízdo, se zřejmě neobjeví jen Andrej Babiš, šéf hnutí ANO, a místopředseda Jaroslav Faltýnek.

Podle zjištění Seznamu se detektivové také vážně zajímají o roli Babišových nejbližších: manželky Moniky, jejího bratra Martina Herodese. A také o dceru z prvního manželství Adrianu Bobekovou.

Policisté podle informací Seznamu v trestním spisu argumentují tím, že všichni tři o údajném padesátimilionovém dotačním podvodu věděli. Tedy že se z holdingu Agrofert vyčlení firma, která bude předstírat, že je malým, začínajícím podnikem. Tak aby splnila podmínky pro získání peněz.

Vyjádření Andreje Babiše pro Seznam

Akcie firmy Farma Čapí hnízdo právě v té době, v roce 2008, vlastnili Monika Babišová, Adriana Bobeková a Martin Herodes. Navenek to ale nebylo vidět: Majitelé se skrývali za tehdy legálními anonymními akciemi.

Faltýnkova role

Seznam také vypátral, jakou roli přisuzují policisté Babišově klíčovému muži v politice i byznysu Jaroslavu Faltýnkovi.

Byl to právě Faltýnkův podpis coby člena vedení, jímž společnost ZZN Agro Pelhřimov, vlastněná Agrofertem, přešla pomocí anonymních akcií na blízké Andreje Babiše. Rozhodnutí - podle policistů pouze fiktivní - tehdy stvrdil také další manažer Zdeněk Kubiska.

Vyšetřovatelé jsou přesvědčeni, že tohle vše dělali na přímý pokyn Andreje Babiše. V ohrožení, že může být obviněna, je podle informací Seznamu také manažerka Jana Nagyová, dříve Mayerová. Právě Nagyová podávala žádost o dotaci na Čapí hnízdo z Regionálního operačního úřadu Střední Čechy.

Za prokázaný dotační podvod a poškozování zájmů Evropské unie soud může uložit trest pěti až deseti let vězení.

Andrej Babiš odmítá, že by se dopustil jakéhokoliv podvodu v souvislosti s farmou Čapí hnízdo. Postup policie považuje za účelový politický boj, který ho má poškodit před volbami. V rozhovoru pro Seznam potvrdil, že na výslechu byl už v červenci a že policista ho informoval, že v případu figuruje jen jako svědek.

Reklama

Doporučované