Hlavní obsah

Exkluzivně s Pavlem Nedvědem: Tajná zákoutí stadionu Juventusu i místo, kde to všechno začalo

Moje místa s Pavlem Nedvědem: Do zákulisí Juventusu Turín i na stadion ve Skalné, kde to všechno začalo.Video: Luděk Mádl, Seznam Zprávy

 

Reklama

I nejzarytější sportovní analfabet v Česku musí přiznat, že o fotbalistovi Pavlu Nedvědovi někdy alespoň slyšel. A protože Jágrův hokej je populární jen v několika málo zemích, je nyní právě Nedvěd (snad ještě s brankářem Petrem Čechem) tím nejpopulárnějším a neznámějším českým sportovcem na světě.

Článek

A to navzdory tomu, že aktivní kariéru profesionálního fotbalisty ukončil Pavel Nedvěd už před devíti lety. Ale už zhruba rok poté, co dres Juventusu Turín vysvlékl, vrátil se do italského velkoklubu v jiné roli. Nejprve jako člen představenstva, nyní už je dokonce jeho viceprezidentem.

Lepšího a exkluzivnějšího průvodce zákulisím Juventusu, který v květnu získal už sedmý mistrovský titul v řadě, opravdu nenajdete.

„Ano, přesně tady před každým zápasem spolu s prezidentem klubu stáváme,“ ukazuje Nedvěd místečko kousek od hrací plochy, které si s Andreou Agnellim oblíbili v rámci svého předzápasového rituálu.

Ostatně stával na něm i Agnelliho otec či děd. Protože Juventus spolu s automobilkou Fiat tradičně patří do „portfolia“ této vlivné rodiny, nyní dost možná nejvlivnější v severní Itálii.

Nedvěd nás zavede i do útrob stadionu, do šatny domácího týmu, která nabízí pocit nevídaného luxusu, jakož i do chodby, která vede k šatnám hostí. „Sem jsme vyvěsili připomínky na všechny trofeje, které kdy Juventus získal. Abychom soupeře trochu postrašili,“ směje se.

Při rozhovoru ve VIP lóži krásného nového moderního stadionu, na němž nyní Juventus hrává, pak štáb s Pavlem Nedvědem vyrušil s energií sobě vlastní zavalitý chlapík, kterého Nedvěd léta dobře zná. A opravdoví fanoušci fotbalu jakbysmet.

„To je Mino Raiola, agent, který mě před lety přiměl k tomu, abych z Lazia přestoupil do Juventusu. Mně se původně moc nechtělo, ale musím říct, že to byl dobrý krok,“ culí se Nedvěd, který v létě 2001 vystřídal ve středu zálohy turínského týmu Zinédina Zidana.

Raiola i dnes zastupuje řadu opravdu exkluzivních fotbalových jmen, jako je třeba Zlatan Ibrahimovic, Paul Pogba či Mario Balotelli.

Pavel Nedvěd se ale stejně přirozeně jako na samé špičce fotbalového světa pohybuje i u jeho kořenů. „Tady jsme na stadionu ve Skalné, kde to vlastně všechno začalo. Tady jsem doma,“ představuje útulný sportovní areál v nejzápadnějším cípu republiky, kousek od Chebu.

Kromě toho, že si ve svých 46 letech přijel se synem a s kamarády zahrát ještě jeden mistrovský zápas v dresu Skalné, našel si čas i na to, aby divákům pořadu Moje místa ukázal třeba i skalenský hrádek, ve kterém si coby malý hrával s kamarády na indiány a jiné romantické hrdiny. A snil přitom o tom, že jednou dobude svět. Což se mu s balonem u kopaček bezpochyby podařilo. Jako druhý Čech po Josefu Masopustovi získal Zlatý míč pro nejlepšího hráče kontinentu.

Uvidíte také Nedvědův rodný „panelák“, ale i autobusovou zastávku, ze které se „Grande Paolo“ nakonec dostal až do výšin, o kterých se mnozí neodváží ani snít. To vše v pořadu Místa Pavla Nedvěda, který najdete v úvodním videu.

Pořad Moje místa sledujte premiérově každý pátek od 20:00 na celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Sledujte Seznam Zprávy i na Facebooku.

Reklama

Související témata:

Doporučované