Hlavní obsah

Exkluzivně: Westinghouse poprvé potvrdil, že má zájem o Dukovany

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

O výstavbu nového bloku v Dukovanech mají zájem uchazeči z USA, Francie a Jižní Koreje.

Reklama

Před deseti lety se Westinghouse v Česku pral s Rosatomem o tendr v Temelíně. Do dukovanské partie naplno vstupuje po „vyhoštění“ ruského zájemce.

Článek

Americký Westinghouse byl dlouho „paní Columbovou“ tendru na výstavbu nového jaderného bloku v Dukovanech. Od české politické bitvy o podobu superzakázky si držel odstup. Nebyl zatím v Česku vidět ani slyšet.

Nyní vstupuje Westinghouse „na scénu“. Manažerka společnosti Marta Newhartová Seznam Zprávám v prvním rozhovoru pro česká média potvrdila zájem Westinghousu zúčastnit se tendru.

První oficiální vyjádření zájmu přichází záhy poté, co kauza vrbětických výbuchů vedla k vyloučení ruského státního Rosatomu z plánovaného tendru. Newhartová uvedla, že události posledních dní intenzitu zájmu společnosti o Dukovany neovlivnily.

„Velmi se těšíme na spolupráci s Českou republikou na dukovanském projektu. Zejména na možnost přinést naši technologii s reaktorem AP1000 do České republiky, ale také na spolupráci s místními komunitami a místními firmami, jako to činíme v jiných částech světa, kde spolupracujeme s vládami v oblasti jaderných technologií,“ uvedla Newhartová, která vede komunikaci světového energetického gigantu.

Vrbětice nehrají roli

Změnu tónu nelze přeslechnout. Ještě před pár týdny Westinghouse mluvil jen obecně o zájmu posazovat „po celém světě“ bezuhlíkovou energii a být partnerem států při dosahování jejich cílů v oblasti čisté energie a klimatu. O Česku ani slovo.

Společnost naopak v březnu zintenzivnila svá jednání s Polskem. To sice ještě žádnou jadernou elektrárnu v provozu nemá, ale plánuje je stavět na základě strategické mezivládní dohody s USA.

„Zájem a nadšení společnosti Westinghouse přinést naši technologii do České republiky jsou trvalé. Situace z minulého týdne neměla na náš zájem žádný vliv. Proces tendru vede vláda a my jako nezávislá společnost jsme nadále připraveni podporovat potřeby vaší země,“ uvedla.

Společnost jako svou výhodu zdůrazňuje především to, že její technologie, konkrétně reaktor AP1000, který chce nabídnout i pro Dukovany, je už v provozu – a to v Číně v lokalitách Sanmen a Haiyang. Další dva bloky se staví v USA a mají podle Newhartové fungovat v řádu několika let. Podle českého odborníka na energetiku a minoritního akcionáře ČEZ Michala Šnobra se ale projekt v Georgii prodražil a společnost má problémy s dostavbou.

V pondělí oznámila společnost Georgia Power, že spustila další fázi testování jaderného bloku v elektrárně Vogtle.

Konkurenty Westinghousu v tendru zůstávají francouzská EDF a jihokorejská KHNP. Seznam Zprávy oslovují všechny zájemce o české stamiliardy, o které se hraje v dukovanském tendru. V minulosti přinesly například rozhovor s ředitelem Rosatom Central Europe Zdeňkem Šímou či francouzským velvyslancem Alexisem Dutertrem, který propagoval bezpečnostní a „zelený“ rozměr francouzské cesty.

Finanční kondice

Angažmá společnosti Westinghouse v tendru na Dukovany provázely otazníky i kvůli ekonomickým problémům, v nichž se společnost ocitla před pár lety. V roce 2017 prošla bankrotem. O rok později ji převzal kanadský investiční fond Brookfield Business Partners.

„Před pár lety jsme prošli reorganizací podle tzv. kapitoly 11 amerického práva. Dnes stojíme na velmi pevných finančních základech a máme velmi dobrou pozici pro účast v dukovanském tendru,“ uvádí Newhartová.

Agentura Reuters v pátek informovala o možných plánech společnosti na odprodání menšinového podílu, a to v příznivé konstelaci dané důrazem nové americké administrativy prezidenta Joea Bidena na boj s klimatickými změnami. Z nich může těžit právě i jaderná energetika. Takový případný prodej by podle Reuters ukázal na hodnotu společnosti Westinghouse kolem 10 miliard dolarů, včetně dluhu. To naznačuje, že hodnota společnosti se od krizového roku 2018 zdvojnásobila. Westinghouse informace o možném prodeji menšinového podílu odmítl komentovat.

Americko-kanadská společnost je v Česku „známou firmou“. Do roku 2010 dodávala palivo do jaderné elektrárny Temelín. Za vlády premiéra Petra Nečase se s velkým nasazením účastnila tendru na rozšíření právě Temelína. Ve finále se Westinghouse utkal právě s Rosatomem. Z tendru ale nakonec po českých politických neshodách sešlo.

Poslední americký velvyslanec v Praze Stephen King v rozhovoru se Seznam Zprávami loni v prosinci řekl, že Westinghouse má „špatnou zkušenost“ v Česku, a zdůraznil, že společnost v Česku „utratila spoustu peněz“. Teď už se zjevně Westinghouse nechce otáčet zpět.

„Máme velmi dlouhou historii v oboru, ale také v regionu východní Evropy. Opravdu se na spolupráci v České republice těšíme,“ uvedla Newhartová.

„Vyhoštěný” Rosatom

Dukovanský tendr je klíčovým neuralgickým bodem české politiky končícího volebního období. Bitva o jeho podobu se přiostřila loni v listopadu, kdy proti účasti možných uchazečů z tzv. rizikových zemí, Ruska a Číny, vystoupili představitelé českých tajných služeb a bezpečnostní experti ministerstev zahraničí a vnitra. A to kvůli bezpečnostním rizikům pro Česko.

Ve stejném duchu vystupuje významná část opozice – Piráti a STAN i druhá předvolební koalice Spolu, která je složená z ODS, TOP 09 a KDU-ČSL. Po jednáních vlády s opozicí z tendru vypadli Číňané.

Vypsání tendru vláda Andreje Babiše nechala na příští kabinet, který vzejde z podzimních voleb. Poté, co vyšlo veřejně najevo, že agenti ruské rozvědky GRU podle všeho stojí za výbuchy v muničních skladech ve Vrběticích, vláda předběžně „vyhostila“ Rosatom ze zakázky. Za účast Rosatomu dlouhodobě lobbuje prezident Miloš Zeman.

Všechny tři stávající uchazeče hodlá s tzv. bezpečnostním dotazníkem obeslat ČEZ do konce dubna. Westinghouse je prý připravený na něj odpovědět.

„Jsme připraveni podpořit českou vládu v jejích rozhodnutích. Pokud se vydá nějakým směrem, my to podpoříme,“ uvedla k dotazníku Newhartová.

Jak už bylo řečeno výše, Westinghouse se zajímá o výstavbu nových jaderných zdrojů i v Polsku. A jednání jsou tam dál. V březnu se ve Varšavě setkal generální ředitel Westinghousu Patrick Fragman s polským vládním zmocněncem pro strategickou energetickou infrastrukturu Piotrem Naimskim. Výsledkem bylo oznámení o připravované nabídce investice a technologií pro polskou vládu. Pro Westinghouse může být spolupráce s Polskem atraktivnější v tom, že se v tendru nemusí utkávat se zájemci z jiných zemí, vychází z mezivládní dohody mezi Washingtonem a Varšavou.

Ale zejména podle českých zastánců transatlantické vazby Česka by bylo možností české a polské projekty spojit. Mohlo by to prý i snížit cenu výstavby v rámci jakési „hromadné slevy“.

Není pro Westinghouse výstavba v Dukovanech ve srovnání s polským projektem spíše až druhou volbou?

„Ani jeden z těchto projektů nebereme jako hotovou věc. My chceme ukázat oběma vládám, že naše technologie AP1000 je nejlepší odpovědí na záměr dosáhnout bezuhlíkových cílů v příštích několika dekádách,“ dodala Marta Newhartová.

Reklama

Doporučované