Hlavní obsah

„Nejsem žádná plastelína.“ Zuzana Čaputová odmítá Ficovu kritiku a vysvětluje, proč je Babiš úspěšný

Výzva s nově zvolenou slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou.Video: Jiří Kubík, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Je jasné, že nikdy nebudu prezidentkou pro všechny, říká v exkluzivním rozhovoru pro TV Seznam nově zvolená prezidentka Slovenska. Vysvětluje také, jak je připravená na pokračující výpady expremiéra Roberta Fica a připouští, že při své návštěvě na Pražském hradě bude připravená na všechno.

Článek

„Už v předvolební kampani jsem odmítala ve vztahu k voličům pracovat s emocí strachu, odmítala jsem se přidat k osobním útokům, i když jsem byla jejich obětí, ale nepovažuji to v politice za dobrou cestu,“ vysvětluje právnička Zuzana Čaputová, proč jí ve druhém kole prezidentských voleb dalo svůj hlas 58,4 procenta hlasujících Slováků.

Ani přesvědčivé vítězství ale neukončilo kritiku. Expremiér Robert Fico rovnou prohlásil, že její zvolení prohloubí rozdělení slovenské společnosti a že se schyluje ke střetu mezi „ultraliberální vizí“ Zuzany Čaputové a „tradičními sociálními hodnotami“.

„Respektuji názory jiných lidí, ale tam to končí. Je jasné, že nikdy nebudu prezidentkou pro všechny lidi. Člověk nemůže oslovit všechny, samozřejmě mám a budu mít kritiky,“ říká Čaputová.

Už příští rok budou na Slovensku parlamentní volby a kromě Fica Čaputovou čekají i střety se současným předsedou vlády Peterem Pelleginim. Ten podporoval kandidáta své strany Směr-SD Maroše Šefčoviče a byl proti jejímu zvolení. „Zamysleme se, jestli chceme někomu umožnit, aby se pět let učil, jak být prezident,“ prohlásil Šefčovič.

„Odpovědnost ponesu já“

„Politiku prezidentského paláce budou formovat špičkoví lidé. Jsme týden od voleb, ale už samozřejmě máme některá jména,“ vysvětluje Čaputová. Kdo konkrétně bude nové prezidentce radit, ale zatím prozradit nechce.

„Prezident ale není plastelína, do které poradci dávají svůj otisk. Musí to být osobnost, která přesvědčí relevantní počet voličů. Evidentně výsledek (voleb) dopadl, jak dopadl. Za svá rozhodnutí ponesu odpovědnost a neobávám se, že bychom na Slovensku neměli lidi, kteří by mi nedokázali poradit, nebo že bych se v těch věcech nedokázala zorientovat,“ odráží Čaputová kritiku, že je nezkušená ve vysoké politice.

Co dokáže Zuzanu Čaputovou opravdu naštvat? Stal se za Ficovy vlády ze Slovenska „mafiánský stát“, jak o tom mluví někteří tamní novináři? Proč je podle ní Andrej Babiš dobrý manažer? A je připravená na svérázné chování prezidenta Miloše Zemana, až jako prezidentka přijede na svou první zahraniční návštěvu do Prahy?

Podívejte se na rozhovor se Zuzanou Čaputovou v úvodním videu.

Reklama

Doporučované