Hlavní obsah

Exkluzivní průzkum: Kdo může porazit Miloše Zemana

Večerní zprávy 26. 4. 2017.

 

Reklama

Poprvé vám přinášíme výsledky průzkumu, jak by mohla skutečně dopadnout volba příštího českého prezidenta.

Článek

Kdyby šli lidé k prezidentským volbám teď, prvním kolem by současný prezident Miloš Zeman prošel poměrně hladce. Podle průzkumu agentury Median jeho volbu v prvním kole vážně zvažuje 27 procent dotázaných a pro 22 procent by byl přijatelným kandidátem. Zároveň však je pro 51 procent lidí nepřijatelný.

Ve druhém kole už ale tato čísla nemusí znamenat jasné vítězství.

Podle exkluzivního průzkumu a volebního modelu agentury Median pro Seznam Zprávy by měl současný prezident nyní dva vyrovnané soupeře. Michala Horáčka a Jiřího Drahoše.

Právě bývalý předseda Akademie věd Jiří Drahoš za pouhý měsíc od oznámení kandidatury dohnal textaře a podnikatele Michala Horáčka, který už pracuje na prezidentské kampani půl roku.

„Oba volí podobná skupina lidí, jež se z velké části rekrutuje z občanů, kteří nechtějí volit Miloše Zemana. Jiří Drahoš má větší podporu mezi lidmi s vyšším vzděláním. Michal Horáček zase volbou levicových témat mobilizuje chudší voliče,“ říká na základě výsledků průzkumu Daniel Prokop z agentury Median.

Oba kandidáty by například v souboji volilo 90 procent bývalých voličů Karla Schwarzenberga.

O průzkumu

Počet respondentů: 959 ve věku 18 a více let

Termín dotazování: 31. 3. - 21. 4. 2017

Statistická chyba: Náhodná statistická odchylka činí +/- 1,5 procentního bodu u postojů, které zastává 5 % respondentů,  a až +/- 3,5 procentního bodu u postojů, jež zastává 50 % respondentů.

Metodika: Osobní sběr vyškolenými tazateli, výzkum je reprezentativní z hlediska sociodemografie, pracovního statusu a minulého volebního chování.

Reklama

Doporučované