Hlavní obsah

Reportér Seznamu natočil brutální zásah policie: „Už se nebojíme vězení. Bojíme se, že nás zabijí”

Svět bez obalu z 8. září 2019: Reportér Milan Šíma živě z Hongkongu.Video: Milan Šíma, RFE/RL

 

Reklama

aktualizováno •

Exkluzivní reportáž z Hongkongu. Rozhovory s vůdci hongkongských protestů i záběry z policejních akcí.

Článek

Bývalou britskou kolonií, která se v roce 1997 vrátila pod správu Číny, zmítají už déle než třináct týdnů protesty. Odstartoval je nesouhlas se zákonem o vydávání trestně stíhaných obyvatel tohoto města do pevninské Číny, časem ale přerostly v požadavek na demokratizaci politického systému a větší nezávislost Hongkongu na čínském režimu.

Reportér Milan Šíma v pořadu Svět bez obalu zaznamenal, jak vypadal jeden z těch dosavadních třinácti velmi dramatických hongkongských týdnů.

Proč jeden zákon vlastně způsobil takový odpor?

Čínské úřady by podle něho mohly požádat o vydání hongkongských občanů, kteří by spáchali nějaký trestný čin, do pevninské Číny. A obyvatelé Hongkongu se obávají, že by se zákon dal snadno využít k likvidaci těch, které bude Peking považovat za nepřátelské osoby.

Nehraje se o nic menšího než o to, jaký status si Hongkong udrží, jakou nad ním bude mít moc čínský režim a jakých svobod budou obyvatelé Hongkongu požívat.

A nic na tom příliš nezmění fakt, že předložení kritizovaného zákona bylo nejprve pozastaveno a minulou středu i formálně staženo. Peking totiž zdánlivě nenápadnými změnami – především v posledních pěti letech – postupně posiluje kontrolu nad tímto územím.

„Opravdu nedokážu odhadnout budoucnost. Čínský prezident Si Ťin-pching ze sebe udělal doživotního vůdce a pokud bude pokračovat v posilování své osoby, tak demokracie v Hongkong nemá velkou budoucnost,” míní Claudia Mo, členka Občanské strany, která je součástí hongkongského Pandemokratického tábora a v místním parlamentu působí už od roku 2008. „Ale i v politice se často stávají zázraky. Když padla berlínská zeď, nikdo o tom ani jediný den dopředu nevěděl. Žádný novinář o tom předtím nepsal – až poté, co k tomu došlo. Takže uvidíme.”

„Já už jsem byla třikrát zatčena,“ říká jedna ze studentských vůdkyň protestů Agnes Chow. Aktivní už je sedm let a říká, že duševně se za tu dobu připravila na cokoli. I na to, že může znovu skončit ve vězení. „Kdybyste se mě zeptal třeba před třemi lety, tak bych řekla, že se bojím zatčení nebo vězení. Ale my se teď v Hongkongu už něčeho takového nebojíme. My se teď bojíme, že nás zabijí, protože brutalita policie se neustále zvyšuje.”

Upozorňuje, že správkyně Hongkongu Carrie Lam splnila pouze jeden z pěti požadavků protestujících. „Čtyři ještě zůstávají. A za druhé, tady už tři měsíce probíhají kontinuálně protesty, během kterých bylo mnoho lidí zraněno a možná i někteří zabiti a jeden z našich nejdůležitějších požadavků, aby byla nezávisle vyšetřena policejní brutalita, splněn také nebyl. Takže lidé v Hongkongu budou nadále v demonstracích pokračovat.”

Exkluzivní rozhovory s vůdci hongkongských protestů, záběry z brutálních zásahů policie i reportáž z budovy nejvyššího zákonodárného orgánu Hongkongu si můžete pustit v úvodním videu.

Pořad Svět bez obalu se v premiéře vysílá na Televizi Seznam každou neděli od 22:20.

Archiv pořadu najdete tu.

Reklama

Doporučované