Hlavní obsah

Usvědčili ze lži Putina i Asada. Exkluzivní rozhovor s mužem, který ví, jak najít, co mělo zůstat tajné

Člen skupiny Bellingcat Moritz Rakuszitzky v exkluzivním rozhovoru pro Seznam: O občanské žurnalistice a odhaleních, která usvědčila mocné ze lži.Video: Milan Šíma, Seznam Zprávy

 

Reklama

Člen skupiny Bellingcat Moritz Rakuszitzky: „Společnost se za posledních deset let enormně zdigitalizovala. Ale tajné služby to nevidí, zatím nedokážou zastavit úniky informací a zachovat tajné informace skutečně tajnými,“ říká v rozhovoru pro Seznam.

Článek

Belling the cat je anglická fráze, která by se dala vyložit jako „pokus o dosažení téměř nemožného plánu”. Což velmi přesně odpovídá tomu, oč usiluje skupina občanských investigativců, která tvoří společnost Bellingcat se sídlem v britském Leicesteru.

Vše to začal Eliot Higgins. Nepříliš úspěšný finanční úředník přišel v roce 2012 o zaměstnání, a protože neměl co dělat, vytvořil blog, kde začal pod přezdívkou Brown Moses psát články o válce v Sýrii. Jako naprostý amatér, který neměl žádné předchozí vědomosti o zbraních a nerozuměl ani arabsky, začal postupně analyzovat zbraně zachycené na 450 veřejně dostupných kanálech YouTube. Přesně zaznamenal jejich typ, datum a místo, kde se objevily. Díky této soupisce se mu posléze podařilo prokázat například to, že syrský režim použil barelové a kazetové bomby. Syrskou vládu, která jejich užití opakovaně popřela, usvědčil ze lži.

O dva roky později založil Higgins organizaci Bellingcat. Cílem bylo „dát dohromady skupinu novinářů a aktivistů, kteří skrze práci s otevřenými zdroji změní žurnalistiku“. A kteří budou metody občanské žurnalistiky šířit mezi další nadšené amatéry.

Asi nejrozsáhlejší pátrání jeho týmu se rozběhlo v létě 2014, kdy byl nad východní Ukrajinou sestřelen civilní Boeing 777 společnosti Malaysia Airlines s 298 lidmi na palubě. Bellingcat po dvouleté analýze uvedl, že stroj pravděpodobně sestřelili vojáci z 2. praporu 53. raketové divize dislokované u ruského Kursku.

„Potvrdit to a najít nám trvalo téměř rok a půl. Takže je těžké to v krátkosti vysvětlit…” popisuje v exkluzivním rozhovoru pro Seznam jeden ze členů Bellingcatu Moritz Rakuszitzky. „Takže si to představte tak, že je tu patnáct, dvacet mladých vojáků, kteří jedou na misi, ani přesně nevědí kam. Mnoho z nich začne po cestě dělat fotografie a dávat si je na své sociální profily. V jeden okamžik jim někdo řekne, že tohle nesmí dělat. A pak začnou publikovat svoje fotografie o jeden nebo o dva týdny později. Je možné dosledovat, kam jeli a odkud jeli, a to, když ty fotografie z ruských sociálních sítí smazali. Ty totiž zůstávají v archivech, v cache (součást počítače, která uchovává data, pozn. red.) různých vyhledávačů. Takže je možné všechny tyto informace obnovit a vytvořit vzorec, kam jeli. Na jejich fotkách jsou třeba v pozadí stromy nebo budovy, které můžeme identifikovat pomocí Google map nebo jiných satelitních fotek. Můžeme přesně zjistit, kde byli. Někde za nimi je třeba vidět část vojenského vozidla, a když ho porovnáte se všemi možnými typy ruských vojenských vozidel, zjistíte, že to je přesně ten typ, který převáží systém Buk.“

Vyšetřovatelé: Let MH17 byl nad Ukrajinou sestřelen raketou ruské armády.Video: Veronika Krátká, AP, Reuters

Členové Bellingcat tedy nejprve složili dohromady tisíce takových informací, aby zjistili, kdo byli lidé, kteří se pohybovali v oblasti sestřelení malajsijského stroje, do které brigády patřili, odkud přijeli a kam odjeli. „Byla to pečlivá, nudná práce, která trvala téměř 18 měsíců,” sčítá Moritz Rakuszitzky.

Skupina Bellingcat také zjistila pravou totožnost agentů GRU (ruská, dříve sovětská vojenská zpravodajská služba, pozn. red.), kteří se v Británii pokusili zlikvidovat bývalého ruského agenta Sergeje Skripala a jeho dceru, a usvědčila tak ze lži ruského prezidenta Vladimira Putina.

„Je to o tom, jak se změnila a otevřela naše společnost. Jak se za posledních deset let enormně zdigitalizovala,“ říká dále v rozhovoru pro Seznam Moritz Rakuszitzky. „Na tuto změnu nedokázaly ještě zareagovat tradiční struktury jak na straně výzvědných služeb, tak i na straně agentur, které shromažďují důkazy. Lidé v bezpečnostních službách zatím neberou v úvahu všechna možná rizika, jak se mohou informace dostat do veřejného prostoru. Nedokážou je ochránit před úniky a tajné informace se tak často stávají veřejně přístupnými.”

Více se o Bellingcatu i zjištěních, která skupina zveřejnila, dozvíte v úvodním videu.

Video je součástí pořadu Svět bez obalu. Sledovat ho můžete v premiéře na Televizi Seznam každý čtvrtek od 21:00.

Jak naladit Televizi Seznam? Praktický návod ZDE.

Reklama

Doporučované