Hlavní obsah

Rozhovor s prezidentem. Chemický útok v Sýrii musí vyšetřit nezávislá komise, říká Miloš Zeman

Rozhovor s prezidentem Milošem Zemanem.

 

Reklama

Prezident republiky poskytl rozhovor redakci Seznam Zprávy ve Slaném, kde dnes končí jeho třídenní návštěva středních Čech.

Článek

Prezident Zeman má za sebou další z výjezdů do českých a moravských krajů, tentokrát do Středočeského.

Den poté, co vyhlásil odvetný útok proti Sýrii, poskytl prezident exkluzivní rozhovor reportérce Seznamu Renatě Kalenské.

„Především je třeba řádně vyšetřit, co se stalo při chemickém útoku (ve středu - pozn. red.)," uvedl prezident Zeman. „Nebudu střílet od boku a nebudu říkat, zda souhlasím s odvetným útokem USA na Sýrii. Musím načerpat informace," dodal český prezident.

Miloš Zeman plánuje brzké setkání s Donaldem Trumpem. „Máme podobné názory v mnoha oblastech. Může to být přátelské a konstruktivní setkání," prohlásil Zeman.

Rozhovor s prezidentem, respektive jeho nesestříhaný záznam, si pusťte ve videu nahoře v tomto článku.

Prezident Zeman už oficiálně oznámil, že se bude znovu ucházet o úřad hlavy státu. Prezidentské volby se budou konat v lednu příštího roku.

„V přímé volbě prezidenta má stranický kandidát mnohem menší šanci než nestranický jako já," řekl v rozhovoru Zeman na otázku, zda se neobává, že by svého kandidáta na prezidenta postavila KSČM.

„S pokorou, která mi jinak není vlastní, přijmu rozhodnutí občanů. Budou-li si přát, abych pokračoval, budu pokračovat, v opačném případě si odpočinu."

Prezident se také vrátil ke svému zdravotnímu stavu. „Pokud jde o cukrovku, nic moc, ale je to teď lepší."

Sociální demokracii popřál silnější vedení, než má nyní.

Protikandidáty Miloše Zemana, pokud se jim podaří nashromáždit dostatečný počet podpisů od občanů, budou bývalý šéf Akademie věd Jiří Drahoš, podnikatel a textař Michal Horáček a pak méně známé osobnosti: lékař Marek Hilšer nebo podnikatel Igor Sládek.

Reklama

Doporučované