Hlavní obsah

Exkluzivní snímky běloruského nezávislého deníku: Tak vypadá náš odpor

Redakce Seznam Zpráv získala svolení publikovat záběry, které v běloruských městech po zmanipulovaných prezidentských volbách pořizují reportéři online deníku Tut.by.

Reklama

Článek

V Bělorusku se dál stupňuje násilí vůči lidem, kteří nevěří, že dosavadní hlava státu Alexandr Lukašenko obhájil mandát. Podle pozorovatelů jsou zásahy proti demonstrantům stále brutálnější. Vedle toho policejní složky zatýkají novináře, zabavují fotoreportérům paměťové karty, úřady vypínají internet.

Podívejte se na fotografie z ulic, které pořídili redaktoři nezávislého online deníku Tut.by. (Více o deníku zde.)

V Minsku policisté zbili několik novinářů z nezávislých běloruských a zahraničních médií, jiné zahraniční novináře úřady vyhostily a zakázaly jim na deset let vstup do země.

„Začal cílený lov na novináře,“ tvrdí Barys Gorecki z běloruského sdružení žurnalistů. Ve vazbě je podle něj už 25 reportérů, kteří čekají na soud, a další tři už byli odsouzeni k deseti až 15 dnům za mřížemi. Policisté podle agentury TASS zadrželi už 55 novinářů.

V celé zemi navíc nefungoval internet, ten byl částečně zprovozněn ve středu ráno.

Ruský list Kommersant upozornil, že běloruské úřady popírají, že by vypínaly internet. „Z ciziny nám vypínají internet, aby vyvolali nespokojenost obyvatel. Jestli internet funguje špatně, není to naše iniciativa, je to z ciziny,“ tvrdil Lukašenko.

Deník ironicky dodal, že podivným řízením osudu je vypnutý nezávislý server Tut.by, zatímco poruchy nijak nepostihly státní agenturu Belta či prezidentův web, na kterém se objevily gratulace od ruského vůdce Vladimira Putina.

Reklama

Doporučované