Hlavní obsah

Exkluzivní volební model: Duel Zemana s Drahošem by měl výsledek 49:51

Výsledky exkluzivního průzkumu pro Seznam Zprávy: kdo by se opravdu stal prezidentem po druhém kole voleb?Video: Silvie Friedmannová

 

Reklama

Dnes budeme oficiálně znát jména všech kandidátů do přímé volby prezidenta. Přinášíme exkluzivní průzkum, jakou mají mezi voliči podporu.

Článek

Přesně za dva měsíce budeme znát výsledky prvního kola přímé volby nového českého prezidenta a také jména dvou kandidátů, kteří se o post hlavy státu nakonec utkají.

Pokud by se volby konaly nyní, byli by to Miloš Zeman a Jiří Drahoš. A výsledek jejich vzájemného souboje by byl otevřený.

Takový je aspoň výsledek dalšího exkluzivního průzkumu o prezidentské volbě, který pro Seznam vypracovala společnost Median.

Protože vývoj kolem kandidátů je v posledních dnech překotný, průzkum během října dotazoval také podporu politiků, u nichž se v posledních dnech ukázalo, že kandidovat určitě nebudou - například Jaroslava Kubery či Martina Stropnického. A nezahrnuje bývalého předsedu ODS Mirka Topolánka, který naopak svoji kandidaturu na poslední chvíli ohlásil.

Video: Faktor Topolánek. Rozhovor s autorem průzkumu Danielem Prokopem

Rozhovor se sociologem Danielem Prokopem. Jak může do přímé volby promluvit Mirek Topolánek?Video: Lukáš Marek

Miloše Zemana by nyní v prvním kole jistě volilo 30 procent dotázaných a pro dalších 18 procent voličů je přijatelným kandidátem.

Jiří Drahoš má nyní 19 procent jistých voličů, dalších 32 procent by jeho volbu zvažovalo, je tedy preferovaným nebo přijatelným kandidátem pro více lidí než současný prezident.

Miloš Zeman také společnost oproti Jiřímu Drahošovi stále hodně rozděluje. Celých 53 procent uvedlo, že je pro ně jeho volba nepřijatelná. U Jiřího Drahoše je takových voličů 30 procent.

Další z kandidátů s vysokou podporou Michal Horáček má 10 procent voličů, již by ho pravděpodobně volili, 19 procent, kteří by ho zvažovali. Ale také 57 procent těch, pro něž není vůbec přijatelný.

Podívejte se na rozložení voličské podpory u hlavních kandidátů v prvním kole:

Foto: Seznam

Prezidentský průzkum z listopadu: Jak by nyní dopadlo první kolo.

Foto: Seznam

Prezidentský průzkum z listopadu: První kolo, 2. část.

Ukazuje se přitom, že podpora Miloše Zemana v posledním průzkumu vzrostla a počet jeho pevných voličů by byl nyní vyšší než v září, a dokonce nejvyšší ze všech čtyř průzkumů, které společnost Median pro Seznam připravila od letošního dubna.

U Jiřího Drahoše oproti září mírně ubylo přesvědčených voličů, ale v součtu jistých a možných voličů je na tom nyní stejně jako v červnu. I přes drobný pokles za poslední měsíc je na tom tento kandidát stále lépe než před půl rokem (nyní 51 procent, v dubnu 44 procent).

Když přejdeme k hypotetickým duelům ve 2. kole volby, je nyní souboj mezi Milošem Zemanem a Jiřím Drahošem vyrovnaný.

Podle volebního modelu by Jiří Drahoš nyní získal 51 procent hlasů a Miloš Zeman 49 procent.

Volební model váží celkové odpovědi všech voličů, jejich odhodlání jít volit a jejich přesvědčení dát hlas svému kandidátovi.

Podívejte se, jak se vyvíjejí pozice hlavních kandidátů v duelech 2. kola:

Foto: Seznam

Prezidentský průzkum z listopadu: Jak se vyvíjejí duely hlavních kandidátů.

Pozice Michala Horáčka by v duelu s Milošem Zemanem byla mnohem složitější.

Že by byl Miloš Zeman favoritem, naznačují jak celkové odpovědi voličů, tak vypracovaný volební model. Podle něho by Miloše Zemana nyní volilo přes 57 procent lidí, Michal Horáček by pak získal přes 42 procent podpory.

Účast, kterou by tento duel přitáhl, je slabší než v případě souboje Miloše Zemana a Jiřího Drahoše - momentálně je na 53 procentech.

Díky struktuře voličů v prvním kole nelze podle autorů výzkumu vyloučit ani možnost, že by duel druhého kola obsadili Jiří Drahoš a Michal Horáček. V tomto souboji by měl nyní větší šance na vítězství Jiří Drahoš (64,5 ku 35,5 procenta podle volebního modelu).

Podívejte se na odpovědi voličů k duelům ve 2. kole volby. Na detailní výsledky modelu duelů mezi hlavními kandidáty se podívejte ve videu v úvodu textu.

Foto: Seznam

Prezidentský průzkum z listopadu: Hlavní duely.

Také oproti dalším dvěma kandidátům přímé volby by byl Miloš Zeman velkým favoritem. Jeho souboj s Pavlem Fischerem by podle volebního modelu dopadl 61,5:38,5 procenta, s Vratislavem Kulhánkem pak 62:38 procentům hlasů.

Podle zjištění společnosti Median se Miloš Zeman ve všech duelech opírá o jádro voličů přesvědčených o účasti i volbě, zatímco u protikandidátů je přesvědčení sympatizantů o účasti i volbě mírně nižší.

Pokud by se prezidentské volby konaly nyní, zúčastnilo by se jich podle vlastních slov 56 procent respondentů. Účast by se reálně mohla pohybovat mezi 40 a 60 procenty, protože řada respondentů si jí není jistá, ale ani ji nevylučuje. Častěji účast avizují někdejší voliči Miloše Zemana (88 procent).

Foto: Seznam

Prezidentský průzkum z listopadu: Volební účast.

O průzkumu

Velikost vzorku: 907 respondentů ve věku 18 a více let

Termín dotazování: 11. 10. – 5. 11. 2017

Metoda sběru dat: Osobní sběr vyškolenými tazateli (CAPI)

Reprezentativita: Vzorek je reprezentativní pro populaci ČR 18+ podle:

- základních sociodemografií (kraj, věk, pohlaví, vzdělání, velikosti obce)

- věk a vzdělání, pracovní status respondenta

- účast a strana volená ve volbách do PSP 2013

- účast a volený kandidát v druhém kole prezidentských voleb

Statistická chyba: Náhodná statistická odchylka činí +/- 1,5 procentního bodu u postojů, které zastává 5 procent respondentů, až +/- 4 procentní body u postojů, které zastává 50 procent respondentů.

Reklama

Související témata:

Doporučované