Hlavní obsah

Exministr dopravy Dan Ťok si „procvičuje mozek“ na pražské ČVUT

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Dan Ťok: Mozek je jako sval, pokud ho neprocvičujete, tak ochabne a zakrní.

Reklama

Bývalý ministr dopravy za hnutí ANO Dan Ťok se vrhl na studia. V novém oboru Smart City na pražské ČVUT si dělá doktorát. Vedle toho má funkce v orgánech jedné státní i jedné soukromé firmy.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Nejdéle sloužící ministr dopravy Dan Ťok (62) se po předloňském odchodu z Babišovy vlády zajímal o post v diplomatických službách. Mluvilo se o něm jako o možném velvyslanci v Indonésii a on sám vyjadřoval ochotu takový post přijmout. Plán nevyšel a Ťokova kariéra se nakonec zvrtla nečekaným směrem.

Exministr, který byl ve vládě za hnutí ANO, se částečně vrátil do studentských let. Podle zjištění Seznam Zpráv je nyní doktorandem na pražské ČVUT. Dokonce už ve druhém ročníku.

Když vystudovaný konstruktér doktorský studijní program během předpokládaných čtyř let zdárně dokončí, k inženýrskému titulu mu přibude za jménem ještě zkratka Ph.D.

Ťok ale odmítá, že by se v předdůchodovém věku honil za dalšími tituly. „Po doktorátu nijak zvlášť netoužím a nepotřebuji si už nic dokazovat. Neznamená to nic jiného, než že chci zaměstnávat mozek a učit se nové věci,“ vysvětlil vlastní motivaci.

„Stará moudrost praví, že mozek je jako sval, pokud ho neprocvičujete, tak ochabne a zakrní,“ podotkl.

Všechny zkoušky na výbornou

Exministr Ťok studuje zcela nový obor „Smart City“, tedy chytré město, jehož výuka probíhá současně na dvou fakultách ČVUT – Fakultě dopravní a Fakultě architektury. Uvedl, že přednášky navštěvuje podle individuálního studijního plánu.

„Všechny předepsané zkoušky v prvním roce složil na výbornou. Osobně u něj kladně hodnotím snahu a také odvahu pustit se do nové a do té doby pro něj neobvyklé činnosti a dosahovat dobrých výsledků,“ hodnotí dosavadní studia Dana Ťoka jeho školitel Václav Jirovský z Dopravní fakulty ČVUT.

Přestože Dan Ťok svým věkem momentálně na vysoké škole vyniká, i v minulosti podle Jirovského na jejich pracovišti měli dva studenty ve věku 50 až 60 let.

Ve státním i v privátním

Dan Ťok opustil vládu už před dvěma lety, přesto kontakty se státním sektorem nezpřetrhal. Příjmy z eráru má i nadále.

Od letoška je totiž členem správní rady Správy železnic. Jeho nominaci v březnu odsouhlasila Babišova vláda.

Později se o něm spekulovalo i jako o možném kandidátovi na nového šéfa Letiště Praha, ale tato informace se nakonec nepotvrdila.

Ministerstvo financí jej ale vytipovalo jako adepta i do dozorčí rady polostátní energetické společnosti ČEZ. Stalo se tak těsně před červnovou valnou hromadou. Místo nakonec nezískal, byť už byl i schválen vládním nominačním výborem. Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) před valnou hromadou prohlásila, že Dana Ťoka mají pouze „v záloze“ pro případ budoucích personálních změn.

Vedle veřejného sektoru je Ťok ještě v dozorčí radě soukromé firmy zaměřené na nemovitosti Aerith Hold. V ní spolupracuje se známým krizovým manažerem Václavem Novákem.

Dan Ťok i přes svůj konec ve vládě je stále považován za člověka blízkého dosluhujícímu premiérovi Andreji Babišovi. Podobně blízko má ale podle řady zdrojů i k prezidentu Miloši Zemanovi. Ministrem dopravy byl v letech 2014 až 2019. Předtím byl generálním ředitelem stavební společnosti Skanska.

Reklama

Doporučované