Hlavní obsah

Exministr Kremlík si na byt půjčil od rodičů. Kde vzali 8 milionů, není jasné

Foto: Profimedia.cz

Bývalý ministr dopravy Vladimír Kremlík.

Reklama

Bývalý ministr dopravy si na pražský byt, který zakoupil koncem loňského listopadu, půjčil 8,6 milionu korun od svých rodičů. Vyplývá to z výstupního majetkového přiznání, které zveřejnil po odvolání z funkce ministra.

Článek

O údajích z majetkového přiznání informoval server iRozhlas.cz. Kremlík si koupil byt na pražském Strahově celkem za 14,4 milionu korun v době, kdy byl ještě ministrem ve vládě Andreje Babiše.

Přes 7 milionů korun si půjčil u Hypoteční banky. Zbytek financoval „z vlastních zdrojů“, odmítal ale sdělit, kde k penězům přišel. Až nyní díky povinně zveřejňovanému přiznání vyšlo najevo, že více než 8,5 milionu mu půjčili rodiče, Věra a Vladimír Kremlíkovi.

O původu peněz s exministrem hovořil Deník N, Kremlík ale nedokázal přesvědčivě vysvětlit, kde jeho rodiče vzali tak vysokou částku. Nejdříve tvrdil, že se jedná o životní úspory rodičů, kteří jsou v penzi a žijí ve středočeské obci Vrdy. Matka dříve pracovala jako knihovnice, otec jako dělník v továrně.

Později v rozhovoru tvrdil, že rodičům posílal část svých výdělků z advokacie. A nakonec uvedl, že rodiče si na půjčku pro něj sami půjčili, nebyl ale schopen říci, o jakou částku se jednalo. „O tom jsem se s nimi nebavil. Pro mě bylo důležité, abych dal tuto částku dohromady,“ řekl Kremlík Deníku N.

Stejně vyhýbavě odpovídal i na otázky, kolik tedy jeho rodiče sami naspořili. „Já to nepovažuji za důležité. Důležité je, že půjčku mám a půjčku splácím,“ uzavřel exministr.

Kremlík byl odvolán z vlády na konci ledna kvůli zakázce na informační systém pro dálniční známky. Krátce poté Seznam Zprávy vypátraly, že ministrovi nabízel advokát Martin Janoušek úplatek ve výši 1,5 milionu korun.

Reklama

Doporučované