Hlavní obsah

Jako dítě onemocněla obrnou. Na invalidním vozíku vyrazila na expedici do Tanzánie a na pouť do Santiaga de Compostela

Ladislava Blažková v pořadu Hrana.Video: Tomáš Vzorek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Zúčastnila se expedice do Tanzánie, kde pomáhala místním lidem. Absolvovala více než 250 kilometrů dlouhou pouť do Santiaga de Compostela. Že to není dnes už nic zase tak výjimečného? Zapomněl jsem dodat, že nikdy nechodila.

Článek

Ladislava Blažková totiž jako malá onemocněla dětskou obrnou a od té doby je upoutaná na invalidní vozík. V tomhle světle už její dobrodružství budí větší respekt. „Mám prostě obrovské štěstí na lidi kolem sebe. To oni mi pomáhají tohle všechno zvládnout,” říká.

Život bere s nadhledem a navzdory svému hendikepu si jej docela užívá. „Já vždycky říkám, že nežiju s hendikepem, ale že nachávám ten hendikep žít se mnou,” podotýká s úsměvem.

A jak se vlastně na exotických místech ocitla? Docela náhodou. „Mě ty cesty tak nějak potkávají samy. Vždycky někdo přijde s tím, jestli nechci jet tam nebo tam a já se rozmýšlím asi deset minut a pak řeknu, že určitě,” popisuje. „Asi největší dobrodružství ale byla ta Afrika, protože tam na vozíčkáře opravdu nejsou zvyklí a o bezbariérovosti nemůže být ani řeč,” dodává.

Sama vystudovala žurnalistiku a pracuje jako mluvčí Ligy vozíčkářů. Ve volném čase hraje divadlo a píše blog. I ten odráží její pozitivní přístup k životu. Zaregistrovala si pro něj totiž doménu chodimvole.cz.

Na celý rozhovor o dobrodružném životě hendikepu navzdory se můžete podívat ve videu u tohoto článku. Ladislava Blažková byla hostem pořadu Hrana Tomáše Vzorka, který se vysílá každou sobotu ve 20 hodin na Seznam TV.

Reklama

Související témata:

Doporučované