Hlavní obsah

Expert na chemické zbraně: Skripalovi nemají vyhráno, Novičok může mít i opožděný efekt

Video: Jaroslav Kejzlar, Seznam Zprávy

 

Reklama

Německý chemik a toxikolog Ralf Trapp se v rozhovoru pro Seznam vyjádřil k tomu, proč mohli Sergej a Julija Skripalovi kontakt s Novičokem přežít.

Článek

Vzděláním je chemik a při své práci konzultanta v boji proti chemickým zbraním získal o jedech typu Novičok neocenitelné znalosti.

Ačkoliv je Ralf Trapp přesvědčen o smrtelných účincích Novičoku, pro to, že se Skripalovi uzdravují, podle něj existují důvody. Ale v rozhovoru pro Seznam, který si můžete pustit ve videu v úvodu tohoto článku, varuje, že obě oběti napadení nemusí mít vyhráno, protože Novičok je zákeřná látka.

„Bylo nám řečeno, že šlo o kontakt přes kůži na klice u dveří. Pokud je to pravda, pak tělo tu látku absorbovalo se zpožděním. Pak to trvá o něco déle, než když ten jed vdechnete nebo požijete jiným způsobem,“ vysvětlil Trapp.

Důležité podle něj je, že přes kůži se látka do těla dostává o mnoho déle. Tím i plocha, která je toxickou chemikálií pokrytá, musí být o to větší, pokud chce dostatečně působit. Na klice u dveří to nemuselo být dobře možné.

Dalším faktorem pro zlepšení stavu Skripalových je podle Trappova názoru i velmi rychlý zásah lékařů. Otrávení ale ani tak nemají vyhráno, opožděný efekt Novičoku se může totiž kdykoliv objevit.

Nervové plyny typu Novičok byly vyvíjeny v sovětském programu v 70. a 80. letech minulého století. Výzkumníci hledali takový typ látky, která bude mít lepší vlastnosti než podobné plyny jako sarin nebo VX. Do pokusu o vraždu dvojitého agenta Skripala byla nejznámějším případem užití tohoto jedu vražda ruského bankéře v polovině 90. let.

Reklama

Doporučované