Hlavní obsah

Expert o střelci z Ostravy: Vypadá to na mstu, na útěku mohl být extrémně nebezpečný

Foto: Hanuš Hanslík, Seznam Zprávy

Luděk Vokál po odchodu z policie podniká v bezpečnostní branži. Čelí nepravomocné podmínce kvůli údajnému vyzrazení razie v kauze Vidkun.

Reklama

Bývalý elitní vyšetřovatel protimafiánského útvaru Luděk Vokál v rozhovoru pro Seznam řekl, že vyšetřovatelé nyní musí určit motiv útoku na pacienty v ostravské nemocnici.

Článek

Jeho tým v 90. letech zasahoval v nebezpečném případu kosovského Albánce Prince Dobrošiho. Podařilo se mu vyslídit hlavu takzvaného Švábova gangu, který unášel podnikatele do zahraničí a tam je vydíral. Bývalý elitní kriminalista Luděk Vokál zažil během své kariéry divoká vyšetřování proti drogovým dealerům či ozbrojeným skupinám. Má z terénu zkušenosti s náročnými zásahy a může tedy popsat, jak zhruba mohla probíhat operace a pátrání policie po útočníkovi z ostravské nemocnice. „Zásadní teď bude zjistit, proč pachatel útočil. Buď se zbláznil, nebo, nedej bože, to šel udělat cíleně. Mohl to být i akt pomsty,” řekl Seznamu Vokál, jenž čelí nepravomocnému trestu podmínky za údajné vyzrazení razie v kauze Vidkun. Po svlečení policejní uniformy se Vokál pohybuje v bezpečnostním byznysu.

Jakým způsobem se nastartuje policejní operace, jakou jsme dnes mohli sledovat?

Standardně se zvedne regionální zásahová jednotka a policisté v uniformách, kteří v prvé řadě provedou venkovní uzávěru. Tak, aby do nemocnice už nemohl nikdo přijít, ani nikdo odejít. Následně musí dojít k prohlídce nemocnice, musí se zjistit, kolik je útočníků, kde se nacházejí, zda drží rukojmí. Pokud by pachatel v objektu stále byl, je třeba s ním navázat kontakt a pokusit se s ním začít vyjednávat.

Kdo zásahu velí?

Na starosti to v daný okamžik má dle zákona o policii ten, kdo se nachází na místě. V tomto případě to mohl být ředitel ostravské policie, respektive šéf zásahové jednotky či šéf pořádkové policie.

Útočníkovi se povedlo z nemocnice utéct. Jak probíhá pátrání?

V takovém případě jde do vzduchu hned vrtulník. Musíte co nejrychleji zjistit, jestli uniká pěšky, vozidlem či v dopravním prostředku. Musíte se pokusit zjistit co nejvíce informací, které vám pomohou útočníka identifikovat. Situaci komplikuje fakt, že potenciální svědci jsou v šoku a jejich svědectví nemusí být použitelné. Ostravský případ musel být šílený. Sedíte v ordinaci a najednou do ní naběhne útočník, který začne střílet.

Pachatele policie vypátrala i díky záběrům z kamery.

To byla velká pomoc. Lidé nadávají, že jsme jak policejní stát, protože nás někdo neustále pozoruje. Takové stížnosti ale obvykle trvají do doby, než se stane tragédie jako nyní v Ostravě. Teď kamerové záběry policii pomohly útočníka dopadnout.

Když policie ve vrtulníku útočníka vypátrala, zastřelil se. Co to pro vyšetření případu znamená?

Pro vyšetření kauzy to je komplikace. Policii to ztíží hledání odpovědí na základní otázky – proč, kdy, jak, nakolik, pro koho, kde sehnal zbraň. Bude třeba najít jeho telefon a vyhodnotit z něho data, pro což je třeba návrh státního zástupce a povolení soudu. To zabere čas. K tomu musíte udělat domovní prohlídku, prohledat vozidlo. Budou se vyhodnocovat data týkající se jeho telefonátů – kdy, kam, komu volal. Bude se muset vyhodnotit, na základě čeho vyšetřování otevřít – zda na terorismus, vraždu nebo třeba zločinné spolčení. Zásadní je zjistit, proč útočil. Buď se zbláznil, nebo, nedej bože, to šel udělat cíleně. Mohl to být i akt pomsty.

Podle iRozhlasu byl střelcem stavební dělník Ctirad V. Jeho šéf Aleš Zygula serveru řekl: „Vzal si do hlavy, že je těžce nemocný a že ho nikdo nechce léčit. Docházel všude. Poslední měsíc nechodil do práce, měl volno, před 14 dny přišel s tím, že je na nemocenské.” O čem to svědčí podle vás?

To by mohlo ukazovat, že se šel pomstít.

Patří obecně nemocnice k nejjednodušším cílům pro násilné útočníky a teroristy?

Nemocnice a školy jsou typické měkké cíle. Aby si to čtenář uměl představit, typickým tvrdým cílem je letiště.

Měly by nemocnice po této tragédii posílit svá bezpečnostní opatření?

Vím, že například nemocnice v Motole pracuje na zesílení své ochrany. Potřebujete kamery a únikové prostory. Samozřejmě v zařízeních jako nemocnice nebo školy by výrazně pomohly bezpečnostní vstupní brány, aby útočník se zbraní neprošel. Inspiroval bych se v ochraně nemocnic v Německu.

Policie původně zveřejnila fotografii špatného člověka, který se měl útoku dopustit. Stává se to často?

To bych policii nevyčítal, protože to se v takto náročných operacích prostě může přihodit. Při těchto útocích panuje na začátku obrovský chaos, vše se děje překotně, omylů se nevyvarujete.

Jakým způsobem do pátrání po útočníkovi zasahují ostatní kraje a jejich policejní a zásahové týmy?

Zapojují se de facto všichni, protože to jde přes policejní prezidium. Kluci v terénu potřebují mít základní informace k dispozici, aby věděli, po kom pátrat. Pomoci v takových akcích může i Útvar zvláštních činností, jenž může na návrh státního zástupce vzít data ze všech telefonních buněk, které se nacházely v danou dobu v okolí útoku. Je to komplikovaná práce, ale je to jeden ze způsobů, jak útočníka dopadnout.

Útok se odehrál v Ostravě. Byl to i alarm pro nedalekou polskou policii?

Určitě, jsou uzavřeny různé mezinárodní smlouvy. Tamní vyšetřovatelé dostali základní informace.

Podle svědků měl útočník mířit při střelbě na hlavu a krk. Co to o pachateli říká?

Že mířil s cílem zabíjet. Trefit krk a hlavu, navíc v plné čekárně lidí, není snadné. Otáčíte se a střílíte, to jsou obtížné manévry. Takový člověk po útěku mohl být v terénu extrémně nebezpečný.

Reklama

Související témata:

Doporučované