Hlavní obsah

Expert: Panika na trzích je horší než v krizi 2008. Není k tomu důvod

Rozhovor s investičním stratégem Filipem Kejlou z Wood&Company.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Investoři na trhu stále nevědí, jak reagovat na šíření nového typu viru COVID-19. Podle investičního stratéga Filipa Kejly z Wood&Company je třeba zachovat klid a i v takové situaci hledat příležitosti. Krize z roku 2008 se ale podle něj opakovat nebude.

Článek

Situace na finančních trzích v roce 2008 a dnes je podle investičního stratéga Filipa Kejly srovnatelná pouze tím, jak se chovají investoři na trhu. Jinak mají zcela odlišné rysy.

„Každá krize, která přijde, je nečekaná, ale investoři začínají panikařit. To je to srovnatelné. Pokud jde ale o samotné krize, ty se zatím nedají srovnávat. První týden po oznámení zprávy, že koronavirus vznikl, byla reakce téměř nulová, trhy na to nereagovaly, dokonce šly i nahoru. A až když se investorům rozleželo, že může dopadnout i na ekonomiku, začali rychle reagovat a zmatečně prodávat. A tam začla ta panika,“ vrací se k počátkům Kejla.

Zachovat chladnou hlavu

Investiční stratég, který na trzích zažil nejen krizi v roce 2008, ale i v roce 2001, radí hlavně zachovat klidnou hlavu a nedělat ukvapená rozhodnutí, která často u investorů nyní vidíme. Trhy kolísají, protože se na nich odrážejí emoce, jaké nebyly vidět ani v letech 2007–2008.

„Když se na trhu děje něco takhle výjimečného, investor může udělat obrovské množství chyb. Právě nadhled je něco, co by teď měl každý investor mít,“ dodává Kejla.

I virus přináší příležitosti

Na současné situaci se dá podle něj najít i něco pozitivního. I koronavirus a jeho dopady můžou přinést příležitosti, a to nejen pro investory, ale i pro společnost.

„Valuace (odhad a stanovení ceny, pozn. red.) na jednotlivých trzích, zvlášť ve Spojených státech, byly opravdu vysoké. Dvanáct let tady byl v podstatě růstový trend. A lidé si prostě odvykli, že můžou na trhu i výrazně prodělávat. Je to takové varování. Finanční trhy vždycky předjímají něco do budoucna,“ vysvětluje investiční stratég.

Jediná oblast, které by se teď doporučoval vyhnout, je cestovní ruch – akcie aerolinek nebo cestovních kanceláří určitě nejsou dobrou volbou. Naopak se vyplatí investovat do firem s velkým vlastním kapitálem. Obavy, že se kvůli viru COVID-19 zopakuje situace z krize 2008, se ale podle něj nepotvrdí. Očekává, že do tří měsíců od propuknutí pomalu zmizí.

Reklama

Související témata:

Doporučované