Hlavní obsah

Testování ve firmách byla chyba, říká expert, který stojí za PCR testy

Rozhovor s Martinem Dienstbierem, finančním ředitelem DIANA Biotechnologies.Video: Silvie Friedmannová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Česko s antigenními testy vsadilo na špatnou kartu, je přesvědčen muž, který se už více než rok věnuje vývoji testů na covid-19. „Takové testování může být horší, než kdyby se netestovalo vůbec,“ říká Martin Dienstbier.

Článek

První kolo velkého testování ve firmách doposud odhalilo do dvou procent nakažených, říkají zatím dostupná data.

„Problém celé téhle velké operace se jmenuje právě antigenní testy. Ona totiž vláda nakázala testovat těmito testy, které z našeho pohledu jsou pro takové plošné testování velmi nevhodné. Jsou nepřesné, mají nízkou citlivost, zvlášť pokud se použijí v rukou laické veřejnosti,“ říká v rozhovoru Martin Dienstbier, spoluzakladatel a finanční ředitel Diana Biotechnologies.

Na trh se podle něj dostávají testy, které mají citlivost 60 až 70 procent, ale i ty s citlivostí jen 20 procent, jak ukazují zkušenosti z okolních zemí.

„Takové testování může být horší, než kdyby se netestovalo vůbec. Výsledkem bude spousta falešně negativních výsledků, kdy lidé budou mít pocit, že byli otestováni negativně, že koronavirus nemají, a hrozí, že se začnou chovat jinak – že budou méně dodržovat opatření,“ vysvětluje Martin Dienstbier.

A distribuční firmy, které je do Česka dovážejí, spolehlivost konkrétních druhů samy nemají šanci zkontrolovat.

Navíc ve chvíli, kdy podniky potřebovaly splnit testovací povinnost, braly, co na trhu bylo.

„Antigenní testy se mají používat u lidí, kteří mají příznaky nebo vysoké virové dávky. Pokud byste chtěla ochránit svoji společnost pomocí antigenních testů, tak byste musela testovat každý den, protože to okno, ve kterém antigenní testy odhalí nakaženého, je poměrně úzké. Naopak PCR metoda je schopna odhalit nemocného několik dní předtím, než se u něj rozvinou příznaky a než se stane výrazně infekčním,“ popsal Martin Dienstbier.

Výrobci testů nabízí státu pomoc

Kdyby ale teď vláda zvolila testování mnohem přesnější PCR metodou, u které je možné odebírat vzorky z nosohltanu i ze slin, narazí to na dva problémy.

Tím prvním je cena testů, která nyní stále přesahuje tisíc korun. Pro firmy by to znamenalo další citelnou zátěž.

Druhým problémem je kapacita laboratoří v Česku. V současnosti by nebyly schopné takové množství vzorků zpracovat, momentálně zvládnou denně zhruba 40 tisíc vzorků.

„Nutno říci, že na takové testování tady nikdy nebyla kapacita. A ta tady nebyla proto, že stát ji nikdy nepožadoval. My a další výrobci PCR testů jsme připraveni pomoci a velmi rychle tuto kapacitu vybudovat, pokud by stát chtěl touto cestou jít,“ nabízí státu Diana Biotechnologies.

Při větší automatizaci zpracování vzorků a úpravě technologie firma odhaduje, že by se cena mohla snížit zhruba na tři sta korun za test.

Celý rozhovor s Martinem Dienstbierem si můžete pustit ve videu nahoře.

Diana Biotechnologies

Česká biotechnologická společnost, sídlí ve Vestci u Prahy.

Zabývá se výzkumem a vývojem léčiv a vysoce citlivých diagnostických metod.

Vznikla jako spin-off Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd s investicí soukromého kapitálu společnosti BTCZ Ventures.

V prvním pololetí 2020 vyvinula ultracitlivé testy na covid-19, se kterými vyhrála hackathon Hack the Crisis.

Během pandemie covidu-19 uvedla na trh přímé PCR testy ze slin, které získaly certifikaci v celé EU.

Vědeckým ředitelem společnosti je Václav Navrátil, Martin Dienstbier je finančním ředitelem.

Reklama

Doporučované