Hlavní obsah
Online

Počet obětí ve světě překonal hranici 300 000

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

aktualizováno •

Onemocněním covid-19 se nakazilo přes 4,3 milionu lidí. Podle Světové zdravotnické organizace je nutné se připravit na možnost, že tu koronavirus bude napořád. Světové dění sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět

- Koronavirus tu možná bude napořád, jako například HIV. Podle zpravodajského serveru BBC to na středečním brífinku řekl krizový expert Světové zdravotnické organizace (WHO) Mike Ryan.

- Celosvětově se nákaza novým koronavirem zatím potvrdila u více než 4,3 milionu lidí a více než 300 000 lidí s onemocněním covid-19 zemřelo.

- Ve Francii zemřelo za poslední den 351 pacientů s koronavirem, což je o 268 více než ve středu a nejvíce od konce dubna. Informovalo o tom dnes ministerstvo zdravotnictví. Úmrtí v souvislosti s nemocí covid-19 má země celkem 27 425.

- Obyvatelé čínského Wu-chanu, kde se na konci loňského roku koronavirus poprvé objevil, dnes čekali ve více než hodinových frontách, aby se zapojili do nového testování na přítomnost viru. Úřady chtějí za 10 dní otestovat všech 11 milionů rezidentů.

Vývoj situace ve světě jsme sledovali také včera:

  • Americké akcie po dvou dnech výrazného propadu posílily

    Americké akcie po dvou dnech výrazného propadu uzavřely dnešní obchodování se zisky. Pomohla jim vyhlídka na znovuotevření ekonomiky a na další stimulační opatření. V průběhu dne ale ztrácely kvůli růstu amerických žádostí o podporu v nezaměstnanosti a útočným poznámkám prezidenta Donalda Trumpa směrem k Číně kvůli koronaviru.

  • V Německu zemřelo za den 89 lidí s koronavirem, nemocných přibylo

    V Německu za uplynulý den přibylo 89 úmrtí lidí s koronavirem. Zemřelých tak země hlásí už 7723. Nově se nákaza potvrdila u 933 lidí, dosud Spolková republika evidovala 172 239 nemocných. S odvoláním na údaje Ústavu Roberta Kocha (RKI) o tom dnes informovala agentura Reuters. Zatímco počet nových úmrtí v Německu oproti předchozímu dni klesl, nárůst nakažených je vyšší. V úterý RKI hlásil denní nárůst 101 mrtvých a 798 nakažených.

  • Irsko hlásí celkem 1506 úmrtí

    Irské ministerstvo zdravotnictví dnes oznámilo 10 nových úmrtí za posledních 24 hodin, celkem tak v zemi evidují už 1506 úmrtí. Pozitivních testů hlásí tamní úřady 23 827.

  • Severní Porýní-Vestfálsko ruší povinnou karanténu

    Nejlidnatější spolková země Německa, Severní Porýní-Vestfálsko, dnes večer oznámila, že od půlnoci ruší povinnost 14denní karantény pro navrátilce ze zemí EU nebo z Islandu, Norska, Lichtenštejnska, Švýcarska a Británie.

  • Allenův film Deštivý den v New Yorku vydělal o víkendu nejvíc

    Snímek Woodyho Allena Deštivý den v New Yorku, k němuž se nechtějí znát herci a jehož uvedení v USA zrušilo studio Amazon, byť film původně podporovalo, tento týden přinesl nejvyšší tržbu. Tvrdí to server Box Office Mojo, který filmové tržby mapuje. Podle něj v době, kdy jsou kina kvůli koronaviru v mnoha zemích stále zavřená, vydělal snímek minulý víkend v Jižní Koreji 330 000 dolarů (8,5 milionu korun). Jižní Korea v minulých dnech začala protikoronavirová omezení uvolňovat.

    Allen má s uvedením tohoto filmu potíže od obnovených obvinění o zneužití dcery Dylan Farrowové. Režisér vinu popírá.

  • Podrobnosti o testování ve Wu-chanu

    Během minulého týdne ohlásily úřady v „kolébce koronaviru“ celkem šest nových případů nákazy. V úterý pak server BBC News informoval o tom, že Wu-chan chce otestovat všech svých 11 milionů obyvatel. Je to ale reálné?

  • Dealeři drog podle německých celníků nyní častěji využívají poštu

    Podle německých celníků se obchod s drogami kvůli omezení pohybu nyní častěji odehrává prostřednictvím pošty. Celní úřady a pošta proto podle hlavního celního úřadu v bavorském Schweinfurtu úžeji spolupracují, informovala dnes agentura DPA.

    „Pašeráci rychle reagují na změny situace,“ poznamenal celní expert Wolfgang Pförtsch. Nebezpečí, že budou zachyceny poštovní zásilky s drogami, považují překupníci omamných látek zjevně za menší než riziko, že budou s kontrabandem dopadeni na nyní výrazně volnějších dálnicích, vysvětlil Pförtsch.

  • S covidem-19 na světě zemřelo již přes 300 000 lidí

    S nemocí covid-19 zemřelo na celém světě již více než 300 000 lidí. Vyplývá to z dat, která shromáždily americká Univerzita Johnse Hopkinse (JHU) i specializovaný web worldometers.info. Potvrzených případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2 je na světě již přes 4,4 milionu.

  • Rakouský kancléř se stal terčem výtek kvůli nedodržení odstupu

    Rakouský kancléř Sebastian Kurz se při prvním oficiálním výjezdu mimo Vídeň od vypuknutí koronavirové epidemie setkal s obyvateli alpského údolí Kleinwalsertal, aniž by přitom dodržoval pravidla odstupu mezi lidmi, jak je stanovila jeho vlastní vláda. Kurz za své počínání sklidil kritiku na sociálních sítích. Někteří lidé ho vyzvali, aby zaplatil pokutu jako mnozí další, kteří byli přistiženi při nedodržování protiepidemických opatření.

    Rakušané se na veřejnosti i po uvolnění restrikcí smějí scházet nejvýše po deseti a musí mezi sebou udržovat alespoň metrové odstupy, nebo mít roušku. Kurz se ale ve středu místy doslova koupal v davu lidí, což ukazují fotografie a videa kolující po internetu.

  • Trasovací aplikace musí být dobrovolné, shodli se europoslanci

    Při využívání trasovacích mobilních aplikací v boji s koronavirovou nákazou musí státy Evropské unie ochránit soukromí lidí. Používání těchto aplikací by mělo být zcela dobrovolné a žádný stát by jím neměl podmiňovat vstup na své území. Shodla se na tom většina poslanců Evropského parlamentu během dnešní debaty na plenárním zasedání v Bruselu.

  • Bilance úmrtí na covid-19 v Turecku překročila 4000

    Počet lidí, kteří v Turecku zemřeli po nákaze koronavirem, dnes překročil číslo 4000, když za poslední den zemřelo 55 pacientů. Informoval o tom ministr zdravotnictví Fahrettin Koca. Počet nakažených se v zemi blíží 145 000, téměř tři čtvrtiny z nich se už ale uzdravily.

    Více než 100 úmrtí za jeden den zaznamenaly úřady naposledy 25. dubna. Ministerstvo zdravotnictví pak začátkem května oznámilo, že epidemie je v zemi pod kontrolou a a že se pomalu začnou uvolňovat restrikce, které vláda kvůli nákaze přijala.

  • Francie hlásí dalších 351 úmrtí na koronavirus, nejvíc od dubna

    Ve Francii zemřelo za poslední den 351 pacientů s koronavirem, což je o 268 více než ve středu a nejvíce od konce dubna. Informovalo o tom dnes ministerstvo zdravotnictví. Úmrtí v souvilosti s nemocí covid-19 má země celkem 27 425, čímž opět překonala celkovou bilanci Španělska, které k dnešku eviduje 27 321 mrtvých, a stala se po USA, Británii a Itálii čtvrtou zemí s nejvyšším počtem obětí.

    Dnešní bilance úmrtí je nejvyšší od 29. dubna, ale v úterý bylo mrtvých 348, tedy jen o tři méně.

  • V Itálii zemřelo 262 lidí s koronavirem, nejvíce za týden

    V Itálii za poslední den zemřelo 262 lidí s koronavirem, což je nejvíce za poslední týden. V pěti předcházejících dnech byla bilance úmrtí vždy nižší než 200. Oproti předchozímu dni o více než stovku stoupl i počet nově nakažených, kterých bylo 992. Informoval o tom dnes úřad civilní ochrany.

    Celkový počet infikovaných v jihoevropské zemi překročil 223 000, z toho více než polovina se už vyléčila. Aktuálně je nakažených 76 440. Mrtvých registrují úřady 31 368, což je nejvíce po Spojených státech a Británii.

  • Trump pochválil soud ve Wisconsinu za zrušení ochranných opatření

    Americký prezident Donald Trump dnes pochválil nejvyšší soud státu Wisconsin za to, že zrušil nařízení o omezení pohybu a podnikatelských aktivit, které v reakci na šíření koronaviru vyhlásily tamní zdravotnické úřady. Napsala to agentura Reuters. Trump podporuje co nejrychlejší otevírání silně zasažené americké ekonomiky, zdravotničtí experti však vyzývají k opatrnému postupu kvůli nebezpečí druhé vlny nákazy.

  • Dolar zdražuje navzdory dalšímu nárůstu lidí bez práce v USA

    Americký dolar se vyšplhal na třítýdenní maximum navzdory dalšímu nárůstu žádostí o podporu v nezaměstnanosti ve Spojených státech.Od poloviny března, tedy od začátku krize, kterou vyvolala pandemie způsobená koronavirem, už přišlo v USA o práci kolem 36 milionů lidí. To je podle serveru BBC téměř čtvrtina americké pracovní síly.

    Americké měně pomáhá středeční prohlášení šéfa americké centrální banky (Fed), který se vyslovil proti možnosti snížení úrokových sazeb do záporného pásma.

  • Lufthansa plánuje koncem června 1800 zpátečních letů týdně

    Lufthansa plánuje koncem června 1800 zpátečních letů týdně do více než 130 destinací. Německá letecká společnost, pod kterou spadají i rakouské Austrian Airlines a švýcarské Swiss International Air Lines, to uvedla ve svém dnešním sdělení. Většina rozsáhlé firemní letky musela dosud kvůli koronavirové krizi zůstávat na zemi.

    Lufthansa ve sdělení také varuje cestující, že kvůli zpřísněným hygienickým a bezpečnostním předpisům by se měli připravit na delší odbavování. Omezená bude zatím nabídka občerstvení na palubě a firma žádá pasažéry, aby si v letadle nasazovali roušky nebo jinou ochranu úst a nosu.

  • Palestinci si události roku 1948 připomenou letos neobvykle

    Palestinci si letos kvůli epidemii koronaviru připomenou vznik Izraele coby jejich vlastní katastrofu jinak než v jiných letech. Shromáždění s vlajkami, slogany a protesty vystřídá mobilní aplikace Palestine VR, která nabídne palestinské komunitě pohled na místa, z nichž se jejich předci museli vystěhovat, když v roce 1948 vznikl Izrael. Palestinci si tuto událost každoročně připomínají 15. května jako nakbu - katastrofu.

  • Wu-chan dnes začal s testováním obyvatel

    Obyvatelé čínského Wu-chanu, kde se na konci loňského roku koronavirus poprvé objevil, dnes čekali ve více než hodinových frontách, aby se zapojili do nového testování na přítomnost viru. Úřady v tomto městě zahájily hromadné testování poté, co se tu tento týden prokázaly nové případy nákazy a vyvolaly tak obavy z druhé vlny epidemie.

    Podle prohlášení úřadů je cílem za deset dní otestovat všech 11 milionů obyvatel. Prioritou jsou ale lidé z 12 kategorií, jako jsou zaměstnanci ve školství, zdravotnictví, dopravy, supermarketů, úřadů či lidé vracející se ze zahraničí nebo odjíždějící z Wu-chanu za prací.

  • Trump je zklamán jednáním Číny, nechce jednat se Si Ťin-pchingem

    Americký prezident Donald Trump si v tuto chvíli nepřeje jednat se svým čínských protějškem Si Ťin-pchingem, protože je prý velice zklamaný počínáním Číny v raných fázích šíření koronaviru na jejím území. Šéf Bílého domu to prohlásil v rozhovoru s televizí Fox Business. USA podle něj uvažují vůči Pekingu různé kroky, mezi nimi by údajně mohlo být i úplné přerušení vztahů.

Reklama

Hlavní zprávy